Theo Francken wil dat criminelen van buiten de EU verblijfsvergunning verliezen

13 oktober 2016
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie wil Theo Frankcen wil dat criminelen die één jaar cel krijgen, hun Europese verblijfsvergunning verliezen. Hij zal daar vandaag, op de raad Justitie en Binnenlandse Zaken, over praten met zijn collega's in de Europese Unie.
Francken deed het voorstel tijdens "De Ochtend" aan de hand van een casus. "Marokkaanse drugdealer wordt opgepakt in Antwerpen, krijgt een jaar cel, wordt uitgezet, maar staat heel snel terug in Antwerpen omdat hij een Spaanse verblijfsvergunning heeft."

Om dat mechanisme te doorbreken startte Francken twee jaar geleden een samenwerking met de Spanjaarden. "Wij spelen dat dossier aan hen door, en heel vaak beslissen zij om de verblijfsvergunning van zo iemand in te trekken. Natuurlijk niet altijd, dat hangt er ook van af of ze nog een gezin of kinderen in Spanje hebben."

Maar het project is zo'n succes, zegt Frankcen, dat hij het wil uitbreiden naar de hele Europese Unie. "Naar Polen of Italië bijvoorbeeld." Francken zegt trouwens dat de Italianen zouden willen meedoen, dat blijkt uit een bezoek twee weken geleden van enkele van zijn ambtenaren aan het land.

En het mooie is dat daar geen wetten voor veranderd hoeven te worden. De idee moet gewoon gepromoot worden.

Bron © deredactie.be