Frank Deboosere over supermaan: "Much ado about nothing"

14 november 2016
Het wordt groots aangekondigd: vannacht is de grootste supermaan sinds 1948 te zien. Toch is weerman Frank Deboosere niet onverdeeld enthousiast: "Ik zou er niet van wakker liggen, want tussen de grootst en de kleinst mogelijke maan is er een verschil van amper 16 procent, wat met het blote oog absoluut niet te zien is."
Een supermaan is te zien wanneer een volle maan op de kleinst mogelijke afstand van de aarde verwijderd is. Op dat moment bedraagt de afstand tussen de maan en de aarde tussen de 356.000 en 370.000 kilometer. Om 12.21 uur staan de aarde en de maan het dichtste bij elkaar. Om de supermaan te bewonderen, kan je het beste om 17.21 uur naar het noordoosten kijken. Dinsdagochtend om 07.17 uur gaat de maan opnieuw onder.

Toch vraagt Frank Deboosere zich af of de supermaan wel super te noemen valt: "Iets dat laag aan de horizon staat, lijkt altijd groot. Dus elke volle maan laag aan de horizon lijkt groot, net zoals dat met de zon ook het geval is. Ik verzeker je: de volgende grote maan zal even groot lijken aan de horizon. Er wordt gesproken over de supermaan, maar je kan evengoed spreken van een superzon. "Much ado about nothing", zou Shakespeare zeggen.