Frank Raes: "Swat was onwaarschijnlijk bescheiden"

11 januari 2017
Oud-voetballer Francois "Swat" Van der Elst is op 62-jarige leeftijd overleden. Hij beleefde zijn hoogdagen bij RSCA Anderlecht en was de eerste Belgische voetballer die in Amerika ging spelen. Maar Frank Raes herdenkt hem vooral als een zachte en bescheiden man.

"Swat Van der Elst was een groot talent.", steekt Frank Raes van wal. "Hij kwam samen met Ludo Coeck in de eerste ploeg van Anderlecht en maakte er meteen furore. Hij stond ook bekend als 'Mister Europe', omdat hij gemiddeld één keer op twee wedstrijden scoorde in Europese wedstrijden." Van der Elst scoorde, in de allereerste Europese finale die Anderlecht won, meteen twee keer. Maar ondanks al die accolades bleef hij erg bescheiden.

Hij stond bekend als Mister Europe

"Het leven heeft Swat niet gespaard. Zijn zoon is uit het leven gestapt, hij heeft het zelf erg moeilijk gehad en heeft dan misschien wat te veel gedronken... Maar hij was ongelooflijk vriendelijk. Ik heb nog vaak met hem gevoetbald na zijn carrière, in een ploeg met Boskamp en Fons Bastijns, en hij was altijd topscorer. Maar hij is zo bescheiden gebleven. Ik herinner me hem als een bescheiden, vriendelijk man."

Hij heeft het zelf erg moeilijk gehad, maar was ongelooflijk vriendelijk

Op 25-jarige leeftijd trok Van der Elst naar New York Cosmos, in de Verenigde Staten. Daar ontmoette hij helden als Franz Beckenbauer en Johan Neeskens. "Over die periode vertelde hij graag. Hij heeft er ook veel meegemaakt."

Swat Van der Elst werd 62, dat is even oud als Frank Raes zelf: "Dan komt dat des te harder binnen."