Frank Vandenbroucke na Pano: "Fonds voor Medische Ongevallen hervormen, slachtoffers mogen niet in de kou blijven staan"

12 november 2020
© Thierry Roge (Belga)
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil deze maand nog starten met de hervorming van het fonds. Hij doet die uitspraak nadat 'Pano' schrijnende situaties in beeld bracht.

Niemand die twijfelt aan het nut van het Fonds. In 2010 werd het door toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) opgericht om slachtoffers van medische fouten bij te staan. Bedoeling was dat die snel zouden geholpen worden, en snel een schadevergoeding zouden krijgen zonder tijd- en geldrovende rechtszaken te moeten uitzitten.

Alleen, het werkt niet zoals het moet. Gemiddeld duurt het vier jaar voor de slachtoffers een advies krijgen en in negen op de tien gevallen is dat negatief. Bovendien wordt daar heel slecht over gecommuniceerd.

"We kunnen ons daar niet mee verzoenen"

Volgens Frank Vandenbroucke is het duidelijk: het Fonds slaagt er niet in zijn doelstellingen te halen, en dat was ook al de conclusie van een audit van het Rekenhof. Vandenbroucke wil orde op zaken stellen, en heeft die intentie ook opgenomen in zijn pas opgestelde beleidsplan.

"We kunnen ons daar niet mee verzoenen", zegt de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, "en zullen op korte termijn actie ondernemen. De slachtoffers mogen niet in de kou blijven staan. Er moet een duidelijker communicatie komen, de doorlooptijd moet omhoog, er moet sneller zekerheid komen en de betrokkenheid van de zorgverleners is voor verbetering vatbaar."

Vandenbroucke gaat nu samenzitten met het beheerscomité van het Fonds, "voor een plan van aanpak dat tot een blijvende verbetering moet leiden."

Geen verbetering merkbaar

In de uitzending van Pano reageerde de directrice van het Fonds, Mia Honinckx, al en ze stelde dat ze lessen hebben getrokken uit het verleden en dat er nu sneller beslissingen vallen.

N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter, die de werking van het Fonds volgt, zegt dat dat niet klopt. "In 2017 waren er veranderingen aangekondigd", zegt ze in 'De Ochtend', "maar in 2018 was daar niets van te merken. Er zijn nog heel wat meer anonieme getuigen, en die zeggen dat het niet goed loopt, dat ze niet geholpen worden. Dat ze één brief op vier jaar tijd kregen, die dan nog onverstaanbaar is."

Vandenbroucke wil zich daar niet over uitspreken. "Ik wil niemand beschuildigen. Het fonds heeft geen eenvoudige opdracht. Het is niet toevallig dat het fonds zo vele jaren onder de verwachtingen bleef."

"Maar is het in orde? Nee, het is niet in orde. Dit zijn schrijnende situaties, heel triest."

Beluister het gesprek met N-VA-kamerlid Kathleen Depoorter in 'De Ochtend':

Bekijk de uitzending van 'Pano' over het Fonds voor de Medische Ongevallen via vrt.nu

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: