Frank Vandenbroucke: "Stappenplan voor de toekomst is nodig, maar nooit op automatische piloot vliegen"

7 januari 2022
Tot 125.000 besmettingen riskeren we dagelijks op de piek van deze vijfde golf te hebben. En dat kan problemen met zich meebrengen, grote problemen. In ziekenhuizen, in bedrijven, zowat overal in de samenleving riskeren de mensen bij bosjes uit te vallen. "Samen met premier De Croo bekijk ik wat er klaarligt aan noodplannen voor de samenleving", zegt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke in 'De Ochtend'.

"Stel dat we in een optimistisch scenario een verkoudheidsgolf over ons heen krijgen. Als er honderdduizenden mensen tegelijk een verkoudheid hebben, dan heb je nog altijd een probleem om de samenleving draaiende te houden."

Als er honderdduizenden mensen tegelijk een verkoudheid hebben, dan heb je nog altijd een probleem om de samenleving draaiende te houden

In de ziekenhuizen moeten ze bijvoorbeeld kijken wat te doen bij te veel personeelsuitval. "We moeten het bijvoorbeeld mogelijk maken dat taken door meer mensen gebeuren, we moeten ook nadenken wanneer iemand op intensieve zorg binnenkomt en wanneer iemand kan vertrekken. Dat soort reorganisaties moeten gebeuren." Maar wat dan met autobouwers of kledingwinkels? "Die kunnen niet zoveel doen als hun mensen uitvallen", geeft Vandenbroucke toe. "Maar in alle sectoren moet men nadenken: hoe organiseren we ons als meer en meer mensen thuiszitten."

Dus heeft Vandenbroucke maar één boodschap: "We moeten deze golf vertragen."

Beluister het gesprek met minister Vandenbroucke in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: