Frank Willaert krijgt de Everwinus Wassenbergh Penning 2022

18 maart 2022
Frank Willaert en Bent Van Looy
De Antwerpse hoogleraar Middelnederlandse letterkunde Frank Willaert krijgt voor zijn jarenlange inzet voor de studie van de Nederlandse Taal en Cultuur de Everwinus Wassenbergh Penning. Deze prijs wordt een keer in de twee jaar uitgereikt aan iemand die uitzonderlijke prestaties heeft geleverd voor de Neerlandistiek. Willaert krijgt de penning op 2 april 2022 overhandigd tijdens de Neerlandistiek-dagen in Groningen.

Frank Willaert (1952) is een specialist op het gebied van de middeleeuwse lyriek. Vorig jaar verscheen zijn magnum opus 'Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen' bij uitgeverij Prometheus, waarin volgens de jury “jarenlang onderzoek samenkomt in een gedurfde en magistrale visie op het Nederlandse liefdeslied.” Het werd alom geprezen, zowel in de algemene als in de vakpers. Eerder maakte Willaert naam door zijn editie van Hadewijch, en zijn bewijs, samen met musicologen, dat haar ‘gedichten’ feitelijk liederen waren. Dit boek is vertaald in het Duits, Engels en Spaans.

In zijn werk combineert Frank Willaert de wetenschappelijke analyse met een artistieke gevoeligheid. Nergens wordt de oudere Nederlandse literatuur zo meeslepend voorgedragen als op Willaerts eigen YouTube-kanaal. De jury prijst hem voorts om zijn inzet voor het vak, onder andere in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL), en voor zijn beminnelijke persoonlijkheid als docent en als collega: “Hij is de vriendelijkheid zelve en tegelijkertijd heel beslist. Het laat zich raden dat mensen om die reden graag met hem samenwerken.”

De Everwinus Wassenbergh Penning wordt sinds 2020 iedere twee jaar uitgereikt tijdens de zogeheten Neerlandistiekdagen. De eerste penning ging naar de taalkundige Hans Bennis. De prijs is een initiatief van het tijdschrift Neerlandistiek en de jury bestaat uit de leden van de redactie en de redactieraad van dit tijdschrift. De prijs is vernoemd naar Everwinus Wassenbergh (1742-1826), de eerste hoogleraar Nederlands ter wereld, werkzaam aan de toenmalige Universiteit van Franeker.

Beluister het gesprek met Frank Willaert in 'Culture Club' via Radio 1 Select 

Luister ook