Frankrijk blokkeert gasprijs tot april en wil stijging elektriciteitsprijs beperken

1 oktober 2021
Frankrijk gaat de gasprijs tot april volgend jaar blokkeren. Dat heeft de Franse premier Jean Castex aangekondigd. De energieprijzen schieten wereldwijd de hoogte in. Door een belastingverlaging wil de regering ook de stijging van de elektriciteitsprijs tegengaan. Zo wil Frankrijk een "schild vormen tegen de voortdurende verhogingen".

De discussie over de energieprijzen - en wat we eraan kunnen doen - woedt niet alleen in ons land. Overal in Europa schieten de prijzen omhoog. De Franse regering wil nu ingrijpen, heeft premier Castex verklaard.

De regering gaat de gasprijs blokkeren tot en met april. "Er zal geen stijging van de gasprijs meer zijn", verzekerde de premier op de commerciële zender TF1. Castex legt de deadline op april, omdat hij verwacht dat de prijzen tegen dan opnieuw zouden moeten dalen.

In Frankrijk gaan de gasprijzen op 1 oktober met 12,6 procent omhoog. Dat is het gevolg van de wereldwijde stijging van de gasprijzen. Daar zijn verschillende oorzaken voor:

  • Na de (corona)dip in 2020 herleeft de economie in 2021. Daardoor is er veel meer vraag naar energie, terwijl het aanbod niet volgt. Dat heeft een stijging van de energieprijzen (maar ook bijvoorbeeld van de diesel- en benzineprijzen) tot gevolg.
  • Een stevige daling van de gasvoorraden, door een combinatie van de koude lente en een beperkte bevoorrading. Door die stijging van de gasprijs wordt ook de elektriciteit duurder, want de gascentrales die elektriciteit leveren moeten hun brandstof duurder aankopen.
  • Ook de prijs voor de CO2-uitstoot is sterk gestegen en ook dat wordt doorgerekend aan de klant.

Ook bij ons zijn die de afgelopen dagen gevoelig omhoog gegaan.

Voor de elektriciteitsprijzen wil de regering de volgende verhoging, die voorzien is voor februari 2022, beperken tot 4 procent. Dat willen ze doen door een belastingsverlaging.

Hij voegde ook nog toe dat de zogenoemde energiecheque geherwaardeerd zou kunnen worden, als deze maatregelen niet volstaan. Met die energiecheque kunnen gezinnen die het moeilijker hebben, hun rekening betalen of nodige renovatiewerken laten uitvoeren. Het gemiddelde bedrag van zo'n cheque is 200 euro.

Het debat over de energieprijzen ligt gevoelig in Frankrijk, met de presidentsverkiezingen die er over enkele maanden aankomen. Het is een van de belangrijkste kostenposten voor de Franse huishoudens

Luister naar correspondent Frank Renout via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De ochtend