Frankrijk in de ban van mysterieus uilensymbool op T-shirt Macron tijdens vragenrondje over vaccinatie op TikTok

4 augustus 2021
Terwijl de Franse president Emmanuel Macron vanop vakantie via TikTok een vragenrondje organiseert over de vaccinatiecampagne, is Frankrijk in de ban van het symbool op zijn T-shirt. Twitteraars en de Franse pers komen met allerlei verklaringen. Van een simpele verwijzing naar Macrons studententijd tot een symbool van een geheim genootschap.

Vanop vakantie in het Fort van Brégançon, in het zuiden van Frankrijk, deed de Franse president Emmanuel Macron een bijzondere oproep op TikTok. Hij vroeg de Fransen om hem al hun vragen te stellen over het vaccin. "Ik weet dat velen onder jullie nog twijfelen, bang zijn", zo klinkt het. "Dus heb ik besloten om rechtstreeks jullie vragen te beantwoorden. Ga jullie gang, stel ze maar. Ik probeer om ze zo direct en zo helder mogelijk te beantwoorden."

Bekijk hier de oproep van de Franse president Emmanuel Macron:

Na zijn oproep volgden tot nu toe vijf filmpjes waarin Macron veelgestelde vragen beantwoordt. In zijn eerste antwoord richt hij zich tot mensen die zich afvragen waarom ze zich als gezonde jongeren zouden laten vaccineren. "Veel jongeren worden getroffen door langdurige covid. Maandenlang voel je je dan moe en heb je ademhalingsproblemen", zegt Macron. "Maar als je het niet alleen voor jezelf doet, doe het dan voor je naasten."

Waarom zou ik me als gezonde jongere laten vaccineren? Bekijk hier het antwoord van de Franse president:

Casual

Wat vooral opvalt aan de filmpjes, is Macrons losse kledingstijl. De president ruilde zijn maatpak en das in voor een zwart T-shirt. Zijn vakantie-outfit, zo zou je kunnen denken, maar sommige twitteraars zoeken er meer achter. Ze analyseren het geometrisch symbooltje, dat lijkt op een uiltje, links bovenaan Macrons T-shirt. Volgens sommigen zou het een verwijzing zijn naar de Bohemian Club, een geheim genootschap voor politici en zakenmensen dat samenkomt in Californië, in de Verenigde Staten.

"Macron verschijnt met een T-shirt van de Bohemian Club om nepnieuws te bestrijden", zo klinkt het op Twitter. "De nieuwe wereldorde gaat door zonder dekmantel." Het logo van de Bohemian Club is een uil met de rode letter B en C voor en achter het dier, maar het symbool op Macrons T-shirt is niet hetzelfde als dat van het genootschap.

Ook de Franse pers is in de ban van Macrons T-shirt. De krant Le Parisien oppert dat de uil mogelijk een verwijzing naar de Griekse godin Athena is. De uil staat in dat geval symbool voor wijsheid en inzicht en wordt in Frankrijk vaak gebruikt als verwijzing naar voorbereidende studies in de literatuur en menswetenschappen. Zou het een verwijzing zijn naar Macrons studententijd? Ook het wapenschild van een elite-eenheid van het Franse leger, de Groupement de commandos de montagne, heeft een uil als symbool, weet de krant.

Waarom zou je je laten vaccineren als het vaccin geen 100 procent zekerheid biedt dat je virus niet zal krijgen? Bekijk hier het antwoord van de Franse president Macron:

"Het moet het logo van zijn nieuwe partij zijn", grapt de oprichter van de krant Le Monde Alexis Poulin. Ook de weekendbijlage van de krant Le Figaro besteedt er uitgebreid aandacht aan. President Macron weet hoe belangrijk symbolen zijn tijdens communicatie en heeft hier dus waarschijnlijk over nagedacht, denken ze.

Of Macron werkelijk een boodschap wilde overbrengen met het logo op zijn T-shirt, is onduidelijk. Ook het merk blijft voorlopig een mysterie. Toch kan je op het internet al kopieën van het geheimzinnige shirt kopen. "We weten nog steeds niet waar het T-shirt van Macron vandaan komt, maar sommige slimmeriken hebben al exemplaren online te koop gezet", tweet Ivan Valerio van de Franse omroep BFM TV.

Luister naar Frank Renout, onze correspondent in Frankrijk via Radio 1 Select

Bron; vrtnws.be en De wereld vandaag