Frankrijk verscherpt coronamaatregelen: avondklok vanaf 18 uur in heel het land

14 januari 2021
© Thomas Coex (Belga)
Frankrijk heeft strengere maatregelen afgekondigd om het coronavirus terug te dringen. In heel het land zal vanaf zaterdag een avondklok van kracht zijn van 18 uur tot 6 uur. Alleen wie terugkeert van het werk of de kinderen ophaalt van school, mag na 18 uur nog op straat zijn. Dat heeft premier Jean Castex aangekondigd op een perconferentie, waarin hij bezorgdheid uitsprak over de circulatie van nieuwe virusvarianten.

De situatie in Frankrijk is "onder controle, maar fragiel”, zegt de Franse regering. De besmettingscijfers zijn dan wel gestabiliseerd, maar ze zijn gestabiliseerd op een hoog, te hoog niveau. Er worden momenteel zo'n 16.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd, terwijl president Emmanuel Macron vorige maand had gezegd dat die onder 5.000 zouden moeten komen.

Maar wat vooral zorgen baart, ook in Frankijk, zijn de nieuwe coronavarianten. Elke dag worden er 200 tot 300 nieuwe besmettingen met de Britse virusvariant geregistreerd, maakte de Franse regering bekend. De vrees bestaat dat de nieuwe varianten de epidemie doen ontsporen.

Deze nieuwe situatie brengt met zich mee dat strengere maatregelen nodig zijn. Zo wordt een avondklok vanaf 18 uur vanaf zaterdag ingevoerd in heel het land. In 25 departementen gold al een avondklok die om 18 uur begint, maar in de overige 77 departementen mochten de Fransen nog tot 20 uur de deur uit. Volgens de regering verspreidt het coronavirus zich minder in de departementen die al een avondklok hebben vanaf 18 uur. De uitbreiding van de avondklok geldt voor zeker twee weken.

Grenscontroles aangescherpt

Frankrijk voert ook de grenscontroles op. Wie vanuit een niet EU-land aankomt, moet een negatieve coronatest kunnen voorleggen om het land binnen te mogen. Daarna moeten ze zeven dagen in isolatie, en een nieuwe coronatest afleggen.

De scholen in Frankrijk blijven open, maar de Franse regering zegt minstens 1 miljoen coronatests per maand te zullen afnemen in scholen. Ook zullen er binnen de schoolmuren strengere maatregelen gelden. Zo worden sportlessen en buitenschoolse activiteiten binnenshuis geschrapt.

Met de huidige maatregelen hoopt de Franse regering een nieuwe lockdown te voorkomen. De vorige lockdown ging in in oktober en werd half december opgeheven en vervangen door de avondklok. Maar Castex maakte duidelijk dat hij niet uitsluit dat die er alsnog komt, mochten de besmettingscijfers nog meer de hoogte ingaan. Dan is niets uitgesloten, ook geen nieuwe lockdown dus.

Beluister het gesprek met Frank Renout in 'De Wereld Vandaag': 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'