In Frankrijk zijn de wegen met zachte hand aangelegd, met een soort van sensualiteit

12 juli 2019
Foto's: Michiel Hendryckx
Als (deeltijds) inwoner van Frankrijk, kent Michiel Hendryckx de Franse wegen maar al te goed. Autostrades doen hem niet veel, maar over ‘les routes nationales’ is hij lyrisch.
undefined

“Als ik door Frankrijk reis, dan rij ik tot voorbij Lille op de snelweg, en dan ga ik op de ‘nationale’ rijden. De kwaliteit van de weg leer je kennen door er met een motorfiets op te rijden, dan pas voel je de weg, en hoe die in het landschap gedrapeerd is.”

In Frankrijk zijn de wegen met zachte hand aangelegd, met een soort van sensualiteit

“In Duitsland liggen de wegen er waarschijnlijk nog beter bij dan in Frankrijk, maar het is allemaal rigider, meer met een liniaal. In Frankrijk zijn de wegen met zachte hand aangelegd, met een soort van sensualiteit.”

“De Fransen hebben ook een lange, oude traditie om hun wegen te onderhouden. Daar had je vroeger ‘les ponts et chaussées’ voor, zeg maar bruggen en wegen, een instituut in de staat. De mensen die daarvoor werkten, trouwden onder elkaar, gingen samen op vakantie, en waren ook ontzettend fier op wat ze deden, zij vereenzelvigden zich met de kwaliteit van de infrastructuur van het land. En dat vertaalt zich nu nog in het wegennet in Frankrijk.”

undefined

Beluister het volledige fragment:

Lees ook: