Franse film over illegale abortus 'L'événement' wint Gouden Leeuw op 78e Filmfestival van Venetië

12 september 2021
De Franse film 'L'événement' heeft de hoofdprijs gewonnen op het Filmfestival van Venetië. De film van regisseur Audrey Diwan speelt zich af in de jaren 60 en gaat over illegale abortus. Ook de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino en de Nieuw-Zeelandse Jane Campion werden gelauwerd op de 78e editie van de Mostra.

De Franse film 'L'événement' is op het Filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. De 41-jarige regisseur Audrey Diwan mocht de hoofdprijs van het festival in ontvangst nemen.

'L'événement' is een hard drama over illegale abortus. De film speelt zich af in Frankrijk in de jaren 60 en is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische verhaal van schrijfster Annie Ernaux. De jonge studente die in de film zwanger wordt, wordt vertolkt door de Frans-Roemeense actrice Anamaria Vartolomei.

Audrey Diwan is de zesde vrouwelijke laureaat van de Gouden Leeuw in Venetië. Ze volgt dit jaar Chloé Zhao op, die vorig jaar de hoofdprijs in de wacht sleepte met 'Nomadland'.

Er namen heel wat gerenommeerde filmmakers deel aan de 78e editie van het Filmfestival van Venetië. Onder anderen Jane Campion, Pedro Almodovar, Maggie Gyllenhaal en Paolo Sorrentino. Sorrentino mocht twee keer juichen tijdens de proclamatie.

De Italiaanse regisseur werd bekroond met de prijs van de jury voor zijn autobiografische film 'The hand of god'. Die film vertelt het verhaal van het verlies van zijn ouders toen hij een tiener was. De hoofdrolspeler in de film, Filipo Scotti, werd gelauwerd met de prijs voor beste jonge acteur.

Jane Campion mocht de prijs voor beste regisseur in ontvangst nemen voor haar film 'The power of the dog'. De Nieuw-Zeelandse regisseur is bekend van 'The piano', die gelauwerd werd met de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 1993. Ze regisseerde ook 'The portrait of a lady' en 'Holy smoke'.

De andere bekende namen op het palmares van het 78e Filmfestival van Venetië zijn Penelope Cruz en Maggie Gyllenhaal. Ze sleepten respectievelijk de prijs voor beste actrice in 'Parallel mothers' en beste scenario voor 'The lost daughter' in de wacht.

Bekijk hieronder de trailer van de winnende film 'L'événement':

Het palmares van de 78e Mostra voor Film

  • Gouden Leeuw voor beste film: L'événement
  • Zilveren Leeuw - grote prijs van de jury: The hand of god (Paolo Sorrentino)
  • Zilveren Leeuw - beste regissuer: The power of the dog (Jane Campion)
  • beste acteur: John Arcilla (On the job: Missing 8)
  • beste actrice: Penelope Cruz (Parallel mothers)
  • beste scenario: Maggie Gyllenhaal (The lost daughter)
  • speciale vermelding van de jury: Il buco (Michelangelo Frammartino)
  • beste jonge acteur: Filippo Scotti (The hand of god)
     

Beluister het gesprek met Lieven Van Gils in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'.