Franse jager schiet beer dood na aanval: "Gebeurt zelden dat beren actief mensen aanvallen"

21 november 2021
© Zdeněk Macháček (Unsplash)
In Frankrijk heeft een jager gisteren een beer doodgeschoten die hem aanviel. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. De man werd met een helikopter zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Er loopt een onderzoek.

De zeventiger was samen met zijn jachtvereniging op zoek naar everzwijnen in Seix, in de Franse Pyreneeën, toen hij plots oog in oog stond met een beer. De beer viel hem aan en beet hem in zijn beide benen. Daarbij verloor de jager een deel van zijn kuit. Hij vuurde twee kogels af waardoor de beer op slag dood zou zijn geweest.

Een andere jager stelpte de hevige bloeding van zijn collega tot de hulpdiensten in het bergachtige gebied raakten. Een helikopter bracht de zwaargewonde zeventiger naar het ziekenhuis.

De beer werd dood teruggevonden op enkele meters van de plaats waar de jager werd gered. Een onderzoek naar de exacte omstandigheden loopt.

Jagers kaarten aan dat de berenpopulatie steeds verder aangroeit en de dieren in deze periode van het jaar moeilijker voedsel vinden. Dat zou verklaren waarom ze gebieden waar mensen komen of leven, niet langer schuwen. Mogelijks kwam het ook tot een confrontatie met de jager omdat de beer zijn welpen wilde beschermen.

Beluister het gesprek met Frederik Thoelen, bioloog bij het Natuurhulpcentrum Oudsbergen, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'