Franse werknemers zijn wereldkampioen demotivatie

1 maart 2016
Van alle loontrekkers zijn de Franse het minst gemotiveerd. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van het marktonderzoeksbureau Ipsos.
Ipsos peilde naar de betrokkenheid van 12.500 loontrekkers uit 17 Europese landen. Gemiddeld gaf ruim een derde (37 %) van de werknemers aan niet gemotiveerd te zijn. Frankrijk doet het veel slechter dan dat gemiddelde. Daar blijkt meer dan de helft van de loontrekkers (54 %) gedemotiveerd.
 
Volgens Ipsos is er in Frankrijk iets mis met de infrastructuur en de organisatie. De Franse werkomgeving is een bureau met een desktop en een vaste telefoon en 'le patron est Dieu'.
 
Franse werknemers hebben ook weinig of geen controle over de indeling van hun werk in ruimte en tijd. Thuiswerk en flexibele arbeidstijden en -plaatsen (werkbaar werk, quoi) zijn kennelijk nog niet tot bij onze zuiderburen doorgedrongen. 
 
Ook 'la valeur travail' scoort niet hoog in Frankrijk. "Ik ken geen enkel land waar er zoveel liedjes gemaakt worden over vakantie, de zon, vrije tijd. Het lijkt alsof de Fransen het leven zien als vakanties die ze aan elkaar plakken met stukjes werken tegen hun zin", zegt Mia Doornaert, die er vijf jaar heeft gewerkt en gewoond.
 
 
Wel niet onbelangrijk om mee te geven: Het onderzoek gebeurde in opdracht van een bedrijf dat werkomgevingen creëert 'volgens de nieuwste inzichten op het gebied van werkprocessen, producten, techniek en architectuur'.
 
Kennelijk waart de geest van Paul 'Le Droit à la paresse' Lafargue nog altijd rond in Frankrijk...
 
Foto: het plaatje komt uit de film 'Alexandre le bienheureux'