Fransman Jonathan Fournel wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano

30 mei 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
De Franse pianist Jonathan Fournel, die op de laatste finale-avond speelde, wint de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Hij haalt ook de publieksprijs van Klara en Canvas binnen én die van de RTBF.

Kenners in de radio- en tv-studio's en kijkers en luisteraars thuis hadden niets dan superlatieven voor de prestatie van de Franse pianist Jonathan Fournel: een groot solist, die prachtig samenspeelt met het orkest, vol poëzie en emotie. Het hing in de lucht dat Fournel zou winnen en de mededeling van de juryvoorzitter Gilles Ledure kwam niet echt als een verrassing. Jonathan Fournel wint dus de eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd 2021. De Rus Sergei Redkin is tweede, de Japanner Keigo Mukawa derde, zijn landgenoot Tomoki Sakata vierde en de Russen Vitaly Starikov en Dmitry Sin zijn respectievelijk vijfde en zesde.

(lees verder onder de Tweet)

In de finale speelde Jonathan Fournel het tweede concerto voor piano en orkest van Johannes Brahms. Het is de allereerste keer dat een laureaat met dàt muziekstuk de wedstrijd wint.

Jonathan Fournel is 27; hij studeerde piano in Saarbrücken en Parijs en sinds 2016 is hij verbonden aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, bekend van de week waarin de finalisten in afzondering gaan voor ze aan de beurt zijn. Fournel won ook al enkele andere pianowedstrijden. Met zijn muziek wil hij vooral een verhaal vertellen, zegt hij, en wanneer hij speelt ziet hij allerlei personages in zijn verbeelding.

Deze piano-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd werd vorig jaar uitgesteld wegens corona en verliep nu ook anders dan anders. Er namen 58 pianisten deel aan de eerste ronde en er werden maar 12 halvefinalisten en 6 finalisten toegelaten. Die speelden zonder publiek in de zaal.

Prijzen en bedragen

Wel een troost is dat alle zes finalisten onderscheiden worden, want er zijn ook zes prijzen te verdelen in de Koningin Elisabethwedstrijd. Daar hangen ook centen aan vast, naast de internationale roem. De eerste prijs is 25.000 euro waard, de tweede 20.000 en vervolgens 17.000, 12.500, 10.000 en 8.000 euro. Er is ook een publieksprijs van Klara ter waarde van 2.500 euro.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: