Franstalige groenen van Ecolo willen Nederlands als eerste vreemde taal verplichten in Waalse scholen

14 februari 2020
Ecolo wil dat het Nederlands verplicht wordt als eerste vreemde taal in de Waalse scholen. Kamerlid Gilles Vanden Burre zegt in De Wereld Vandaag dat zijn partij daar snel werk wil van maken.

In tegenstelling tot in Brussel is het Nederlands niet verplicht als eerste vreemde taal in Wallonië. De leerlingen kunnen er ook kiezen voor Engels of Duits. Ecolo, dat mee in de regering van de Franse Gemeenschap zit, wil daar verandering in brengen en heeft in het regeerakkoord laten opnemen dat er hierover een grondig debat in het parlement gevoerd zal worden.

"Ons standpunt is duidelijk", zegt Vanden Burre. "Wij vinden dat het heel belangrijk is om de nationale talen te leren, zoals Nederlands en Duits. We leven in één land, het is belangrijk om de taal van de andere gemeenschap te leren. Bovendien kan je met de kennis van het Nederlands ook gemakkelijker Engels leren."

Ecolo zou met het Nederlands willen starten vanaf het derde jaar van het lager onderwijs. Er staat een grote hervorming van het onderwijs in Franstalig België op stapel en Ecolo zou de verplichting om Nederlands te volgen hierin willen opnemen, mogelijk al in september als een van de eerste reeks aanpassingen. 

Of de andere twee partijen van de regering van de Franse Gemeenschap het hiermee eens zijn is nog niet duidelijk. De minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) heeft al aangekondigd dat ze eerst de bevolking wil bevragen. "De hervorming moet uiteraard besproken worden met de mensen in de scholen en de andere betrokken partijen", zegt Vanden Burre, "maar ons standpunt blijft duidelijk en wij gaan er echt voor gaan."

Beluister het volledige gesprek in De Wereld Vandaag:

Lees ook: