"De Franstalige partijvoorzitters leken wel twee Schalkse Ruiters die de premier probeerden te verschalken"

29 november 2021
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die zijn hakken in het zand zette wat de kernuitstap betreft, en PS-voorzitter Paul Magnette die De Croo een "problematische werkmethode" verweet: de twee Franstalige partijvoorzitters legden een wel heel zware last op de schouders van de premier. En dat is niet het enige wat Wetstraatjournalist Ivan De Vadder afgelopen week heeft vastgesteld.

Het waren de Franstalige partijvoorzitters die het afgelopen weekend de show stalen. Het leken wel twee Schalkse Ruiters die de premier probeerden te verschalken. Tenslotte had De Croo onlangs nog toegegeven dat hij “te verschalken” was.

De eerste vraag van Pascal Vrebos van RTL aan PS-voorzitter Paul Magnette was of hij zich als de schaduwpremier beschouwde van deze regering en het antwoord was “neen”. Waarop Paul Magnette meteen, als een volleerde schaduwpremier, oordeelde dat de regering van premier De Croo kampt met een “problematische werkmethode”, omdat de beslissingen “al te haastig worden voorbereid” en er akkoorden worden afgeklopt waarvan achteraf “geen tekst” blijkt te bestaan.

"Overlegcomité maat voor niets"

Die kritiek geldt trouwens ook voor de corona-aanpak (tot voor kort het toonbeeld van de éénheid binnen de Vivaldicoalitie) van premier De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Volgens Magnette was het Overlegcomité van 17 november een maat voor niets geweest: “Tien dagen later merkt men dat dat alles niet volstaat en moet er nóg een gehouden worden”. En de kritiek van premier De Croo, die een pleidooi voor verplicht vaccineren “politieke luiheid” noemde, kon Magnette maar matig appreciëren, zo liet de schaduwpremier weten.

En toen moest Georges-Louis Bouchez nog langskomen. Die zei, ook in "De Zevende Dag", dat de twee jongste kerncentrales open moeten blijven. Hij verweet de Groen-minister van Energie Tinne Van der Straeten dat ze maar één plan heeft, dat van de kernuitstap, en vroeg haar expliciet om ook de andere optie uit te werken.

Bovendien zei Bouchez dat de deadline van november 21 - de datum waarop de minister van Energie met haar studie over de vervangingscapaciteit en de energieprijs moet komen - net is gekozen om het nog mogelijk te maken de twee jongste centrales open te houden. Eén voorbeeld: je hebt 30 maanden nodig om uranium te bestellen. Mocht dat uranium nodig zijn om de twee jongste centrales open te houden, dan is er nu, einde november 2021, nog voldoende tijd om te bestellen.

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws en 'De Ochtend'

Lees ook: