Freddie Mercury wàs een wonderbaarlijke zanger

21 april 2016
Mogen we nog eens een open deur intrappen? Freddie Mercury is een buitengewone zanger. Dat is nu ook wetenschappelijk bevestigd.
Een team wetenschappers uit Oostenrijk, Tsjechië en Zweden heeft het wonderbaarlijke stroffenhoofd van Freddie Mercury bestudeerd.
 
Dat stemapparaat zelf bestaat helaas niet meer, het werd samen met zijn eigenaar 25 jaar geleden gecremeerd. Maar de vorsers hebben geluidsopnames van zijn spreek- en zangstem geanalyseerd, en met hogesnelheidscamera 's gekeken ze naar de stembanden van een stand-in.
 
Wat bleek? Freddie Mercury was geen tenor, zoal algemeen wordt aangenomen, maar een bariton. De bewering dat hij een stembereik van vier octaven had, kon niet worden bevestigd.
 
Wat de onderzoekers vooral verbaasde was dat Mercury gebruik maakte van zijn ‘valse stembanden' of ‘ventriculaire plooien’. Hij gebruikte die om een ‘subharmonische toon’ of ondertoon te produceren. Om met twee stemmen tegelijk zingen, quoi. 
 
Via hogesnelheidsbeelden van stand-in Daniël Zangger-Borch kwamen ze er achter dan Mercury's stembanden veel sneller trilden dan bij een modale stem. Een normale vibrato zit ergens tussen 5,4 Hz en 6,9 Hz, maar Mercury zat op 7,04 Hz. Dat is - volgens het onderzoek - straffer dan Luciano Pavarotti...
 
Benieuwd naar de appreciatie van een Vlaamse stempedagoog, die een paar jaar geleden bij de opening van de EuroGames in Antwerpen 'Barcelona' heeft gezongen.

Radio 1 Select