"Freddy mocht niet naar de begrafenis van Jempi gaan. De ploegleider besliste dat"

14 februari 2017
Mijn maatje, mijn compagnon de route, zo noemt oud-wielrenner Freddy Maertens zijn vrouw Carine Brouckaert in zijn nieuwe boek 'Freddy, waarom het liep zoals het gelopen is’. Annemie Peeters maakte van dichtbij kennis met de vrouw naast de coureur.

"Freddy mocht niet naar België komen"

Carine  Brouckaert is altijd blij geweest dat ze rennersvrouw was, maar dat het niet altijd rozengeur en manenschijn is in de koers, wordt wel heel erg duidelijk in een pijnlijke passage in het boek. Carine en Freddy waren erg goed bevriend met Jean-Pierre "Jempi" Monseré, de renner die onfortuinlijk ten val kwam tijdens een voorbereidingskoers op Milaan-San Remo en op 23-jarige leeftijd overleed. In het boek wordt pijnlijk duidelijk hoe weinig een renner vroeger in de pap te brokken had. Freddy reed op dat moment de Ronde van Algerije: 

"Hij zat op dat moment in een ronde, en die moest uitgereden worden. Hij mocht niet naar België komen voor de begrafenis. Dat was vroeger zo, de ploegleider of sponsor besliste."

Giovanni

Enkele jaren later sterft Giovanni, het zoontje van Jempi. Carine mag niets zeggen tegen Freddy, want die rijdt op dat moment de Tour de France.

Wij moesten zwijgen, anders ging Freddy niet starten.

"Wij zijn zaterdagnamiddag naar Parijs gereden, om Freddy terug mee te nemen naar huis. Maar wij moesten verbergen wat er gebeurd was, want anders zou hij niet starten tijdens de laatste rit en zijn groene trui verliezen."

'Freddy, waarom het liep zoals het gelopen is’