Frederik Delaplace nieuwe CEO van VRT

19 juni 2020
Frederik Delaplace wordt de nieuwe CEO van de VRT. Hij neemt de plaats in van Leo Hellemans, die tijdelijk de VRT leidde na het ontslag van Paul Lembrechts. Delaplace komt over van uitgeverij Mediafin, waar hij zo goed als zijn volledige carrière spendeerde.

Dat hij honkvast is, is het eerste dat opvalt als je het cv van de West-Vlaming Frederik Delaplace bekijkt. Midden jaren 90 gaat hij als kersvers afgestudeerd econoom aan slag bij de krant De Tijd, of wat dan nog De Financieel Economische Tijd heet. Hij klimt er doorheen de jaren op in de organisatie, van redacteur, over chef van de cel financiën, naar adjunct-hoofdredacteur en in 2006 zelfs hoofdredacteur.

Die laatste rol neemt hij wel maar een dik jaar op zich, want in het voorjaar van 2007 volgt hij Klaus Van Isacker al op als redactiedirecteur van het dan nog jonge Mediafin. Dat is de uitgeverij boven de kranten De Tijd en L'Echo, het magazine Sabato en het beleggingsblad De Belegger. Het bedrijf is in handen van Groupe Rossel en Roularta Media Group.

In de tien jaar dat hij redactiedirecteur is, moderniseert hij samen met onder meer Isabel Albers De Tijd grondig. In 2017 volgt dan een nieuwe carrièrestap wanneer hij de CEO-stoel van Dirk Velghe mag overnemen.

Veel ervaring

De VRT krijgt dus een nieuwe CEO met onmiskenbaar veel management- en media-ervaring. Wel wordt het afwachten hoe hij zal aarden in een groot overheidsbedrijf waar de politieke druk veel prominenter aanwezig zal zijn dan bij het kleine Mediafin.

"Hij is een jonge, dynamische manager die zijn strepen heeft verdiend bij De Tijd en Mediafin", laat minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) weten in een eerste reactie. "Hij is iemand die de VRT futureproof kan maken."

Delaplace haalde het in de laatste rechte lijn van voormalig De Standaard- en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en Koen Clement, ex-De Persgroep en WPG. Die laatste was ook vorige keer al kandidaat om CEO te worden van de VRT.

Vista

Rik Van Cauwelaert, politiek commentator bij De Tijd, denkt dat Delaplace "de juiste man op de juiste plaats" is, zo zegt hij in "Nieuwe Feiten". "Hij heeft bij de transformatie van De Tijd getoond dat hij van aanpakken weet. Hij heeft van die nichekrant een krant gemaakt die in het algemeen debat meespeelt en die toch die degelijkheid heeft behouden, zonder saai te worden."

Van Cauwelaert omschrijft hem ook als iemand met een open geest en met een blik op de toekomst. "Hij heeft een heel goede vista op wat nieuwe media aangaat en hoe je daarmee omgaat. Want in die omslag naar die nieuwe media heeft De Tijd geen fouten gemaakt: daar is heel rustig en op lange termijn gedacht. Zo iemand is hij wel."

Kan Delaplace ook politieke druk verdragen? Van Cauwelaert denkt van wel.

Als je kranten als De Tijd en L'Echo hebt geleid, dan kan ik je verzekeren dat je af en toe door lastige politieke klanten wordt opgebeld. Maar nooit is dat doorgesijpeld naar de redactie of krant. Dus hij kan weerstaan aan druk.

Hij zelf heeft ook nooit kunnen achterhalen waar Delaplace op politiek vlak voor stond. "Daar is hij altijd discreet over geweest. Het is natuurlijk geen extreemlinkse, noch extreemrechtse jongen. Ik denk eerder dat hij is wat ze in de angelsaksische wereld een 'liberal' noemen, dus veeleer links-liberaal."

Heiligverklaring

"Iemand zei me: 'Ik hoop dat het een man is als Bert De Graeve'. Ik denk eerlijk gezegd dat het iemand is die men daar achteraf mee zal kunnen vergelijken. Hij is doortastend en heeft bovendien een goed contact met zijn mensen. Maar het zal wel juist moeten zijn wat er 's avonds op 'Het Journaal' komt." Samengevat? "Maak u klaar voor een volgende heiligverklaring."

Luister naar het gesprek met Rik Van Cauwelaert;

Luister ook naar een debat over de rol van de VRT de komende jaren met Stephanie D'Hose (Vlaams parlementslid - Open VLD) en Katia Segers (Vlaams parlementslid - sp.a):