Free As A Bird: Carlo Nardozza over jazz icoon Charlie Parker

6 september 2020
CNM
Charlie 'Bird' Parker zou dit jaar 100 zijn. We brengen Vlaamse en Nederlandse virtuele groeten aan de koning van de bebop.

Charlie 'Bird' Parker (1920-1955) was één van de grote vernieuwers van de jazz net na WO II. De grondlegger van de bebop leefde kort en intens en legde met zijn saxofoon en zijn kleine ensembles de basis voor de moderne jazz. Muziek die niet louter entertainment was en uitgroeide tot luister- eerder dan dansmuziek. 

Door zijn heroïneverslaving en zijn chaotische levensstijl overleed Parker op de leeftijd van 34 maar op die tijd had de man genoeg muzikanten beïnvloed om een blijvende stempel te drukken op de jazz. Een eeuw later blijven zijn opnames wereldwijd studiemateriaal voor jonge muzikanten.

Trompettist Carlo Nardozza brengt met zijn Triology -Tim Finoulst op gitaar en Christophe Devisscher aan de contrabas- een uitgepuurde hommage aan de muziek en de geest van Parker. Op het album Par Coeur brengt het trio negen stukken. Blues For Alice, My Little Suede Shoes, Laura, Relaxin' at Camarillo, Just Friends, Cherokee .. 

 

Triology
Triology, het trio Carlo Nardozza (midden) Tim Finoulst en Christophe Devisscher

Het Nederlandse Challenge Records brengt What Kinda Bird is This? uit, The Music of Charlie Parker, ook een Parker-album van The Eric Ineke JazzXPress featuring Tineke Postma (altsaxofoon). Tien tracks uit het repertoire van Charlie Parker (Lover Man, Parker's Mood, Just Friends.. ) en twee composities van bassist Marius Beets.

Eric Ineke & Tineke Postma
Het Charlie Parker-album van Erik Ineke & Tineke Postma

BELUISTER hier de gesprekken met Carlo Nardozza over het Nederlandse en het Vlaamse Charlie Parker-eerbetoon :