Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Leve de Lage Landen

Leve de Lage Landen

Freek de Jonge: “Mijn idealisme uit de jaren 70 is er nog, maar de naïeve overtuiging van die tijd is een beetje over”

ma 30 aug. - 11:30

Het nieuwe radioseizoen is nog maar net bezig, maar we kunnen al aftellen. Op zaterdag 4 september zenden we namelijk de Lage Landenlijst uit. Voor het zover is blikken we terug met bekende Nederlanders die een decennium mee kleur hebben gegeven. En vandaag was dat met cabaretier Freek de Jonge over de vrijgevochten jaren 70.
Freek de Jonge

In de jaren 70 kleurde Freek de Jonge samen met Bram Vermeulen de wereld, onder de naam ‘Neerlands hoop’.  Die jaren 70 waren ook een hoopvolle tijd, aldus Freek de Jonge.  “Het geld klotste over de plinten. Alles was mogelijk, iedereen kreeg een uitkering als die wilde. In de jaren 80 zijn we een beetje tot inzicht gekomen dat daar rekeningen aan vastzaten die ook betaald moesten worden.” En zo werd de kentering ingezet: ‘het land van veel’ werd ‘het land van steeds minder’.

Als Freek de Jonge terugdenkt aan de jaren 70 komt ook meteen het wereldkampioenschap voetbal in Argentinië bij hem naar boven.  Want was het wel verantwoord dat het WK plaatsvond in een land met zoveel maatschappelijke en politieke rampspoed? Samen met Bram Vermeulen maakte hij de voorstelling ‘Bloed aan de paal’, en probeerde het kabinet te bewegen tot actie.  Het idealisme uit die tijd heeft hij vandaag nog steeds behouden, maar de naïeve overtuiging van die tijd is een beetje over.

Mijn idealisme uit de jaren 70 is er nog, maar de naïeve overtuiging van die tijd is een beetje over.

De titel van zijn nieuwe boek ‘Niemand ontspringt de dans’ klinkt alvast vrij donker, en inderdaad minder naïef.  “De mens is een gedoemd wezen omdat hij er niet in slaagt zich te ontworstelen aan zijn onvolmaaktheid” zegt Freek De Jonge daarover. “Het probleem met keuzes is dat je 50 procent kans hebt om goed te kiezen, en 50 procent kans om verkeerd te kiezen. Eigenlijk ziet de wereld er best aardig uit na al die miljarden keuzes die de mensheid gemaakt heeft.” 

Eigenlijk ziet de wereld er best aardig uit na al die miljarden keuzes die de mensheid gemaakt heeft.

Ook vandaag (op zijn verjaardag!) is hij weer volop aan het schrijven.  De Jonge is bezig met de correcties van het eerste deel van zijn memoires. Half oktober komt het boek in de winkels, en er is nog meer op komst: “Voorlopig heb ik 6 delen in mijn hoofd.”

'Welk nummer van hemzelf zou hij graag in de Lage Landenlijst zien verschijnen?', wil Xavier Taveirne tot slot nog weten. De Jonge gaat resoluut voor ‘De vondeling van Ameland’ van Boudewijn de Groot. De muziek is van Boudewijn de Groot, maar de tekst is van Freek De Jonge. “Een klassiek nummer”, besluit Freek de Jonge.

(lees verder onder de video waarin Freek de Jonge zelf 'De vondeling van Ameland' zingt)

Beluister het integrale gesprek met Freek de Jonge in 'Leve de Lage Landen' via Radio 1 Select

Wat zijn jouw 3 favoriete nummers voor De Lage LandenLijst? Stem nu, en bepaal zo dé ultieme lijst.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet