Freud anno nu

19 september 2019
Zondag is de première van de nieuwe voorstelling van FC Bergman. En dat belooft. Niet alleen omwille van de cast met onder anderen Stef Aerts, Marie Vinck, Matteo Simoni... maar ook omdat één van de beste en meest gegeerde theaterregisseurs van dit moment - Ivo Van Hove - regisseert. De voorstelling heet “Freud” en gaat natuurlijk over de wereldberoemde psychoanalyticus Sigmund Freud.

Acteur Stef Aerts zien we op donderdagavonden in de huid kruipen van callboy Wesley Biets. Maar nu doet hij dus something completely different. Hij vertolkt Freud. Hij bewerkte zelf mee de tekst die oorspronkelijk door de Franse filosoof Jean-Paul Sartre geschreven werd. Waarom wilde FC Bergman aan de slag met de figuur Freud?

Welke waarde hebben de ideeën van Sigmund Freud, grondlegger van de psychoanalyse, vandaag nog? Wat is zijn erfenis? Wat blijft er ondanks de kritiek nog overeind? En waarom heb je zo’n rabiate “believers” maar ook “non-believers”? Een vraag voor een psychoanalyst die tegelijkertijd kritisch filosoof is: Philippe Van Haute (Radboud Universiteit Nijmegen).

Freud woonde bijna zijn hele leven in Wenen tot hij in 1933 op de vlucht gaat voor de Nazi’s. Niemand minder dan de Duitse historicus, filosoof en auteur Philippe Blom neemt ons mee op wandeling door Wenen van het fin-de-siècle waar we botsen op kunstenaars en filosofen Wittgenstein, Klimt, Schönberg, Mahler. Wat hing daar op dat moment in de lucht?

Als er één symbool is voor de psycho-analyse is het wel “de zetel”. Reporter Ward Bogaert zou zich in de zetel vleien bij psycho-analyticus Lieven Jonckheere, maar dat draaide lichtjes anders uit!

Redacteur Lotte De Caluwé zat zich gisteren luidop te verkneukelen onder haar koptelefoon, op zoek naar de leukste Freudiaanse versprekingen in ons rijk radio-archief. Met heel veel plezier de allerleukste voor u op een rij gezet.

“Sigmund”. Dat is is al 25 jaar lang een strip in De Volkskrant. Geïnspireerd op Sigmund Freud, we presume? We vragen het de bedenker en striptekenaar Peter De Wit gewoon even zelf.

Lees ook:

Lijst van artikels