“Front 242 is een van de beste elektronicabands ter wereld”

4 december 2019
De 100 beste Belgische nummers aller tijden, die je hoor op zaterdag 7 december op Radio 1 in de ‘Belpop 100’. In afwachting van die muzikale hoogdag stelt Luc Janssen Belpopnummers en - groepen voor waar hij een bijzondere band mee heeft. Misschien kan zijn keuze je wel inspireren?

Eerder deze week had Luc Janssen het al over ‘Het Dorp’ van Zjef Vanuytsel en ‘So Called Friends’ van The Scabs. Vandaag voegt hij ‘Headhunter’ van Front 242 aan zijn lijstje toe.

Luc Janssen vond dat zo’n geweldige groep dat hij ze in zijn programma ‘Domino’ op Radio 2 bijna elke avond draaide. “Mensen als Jan Hautekiet en andere oerstichters van Studio Brussel lachten me daarmee uit. Ze vonden dat geen muziek, ze vonden dat gewoon herrie en lawaai.”

Later bleef Janssen de muzikale invloeden van Front 242 in zijn programma’s integreren, maar dan wel op een andere manier: “Ik heb lang het programma ‘Semtex Cyberradio’ gemaakt voor 3FM, in Nederland. Het was eind jaren ’90 en er zou zoiets komen als ‘cyber’ en ‘het internet’, maar we wisten niet wat dat was. En ik wou zo’n programma presenteren dat dat allemaal had, maar hoe klinkt dat dan? Ik ben toen naar de mensen van Front 242 gestapt met de woorden ‘Ik wil dat ik cyber klink als ik presenteer’.”

"In de studio hebben we dan van alles geprobeerd, maar met al die hoogtechnologische dingen konden we het niet vinden. Wel slingerde er een speelgoedding van Casio rond – wat in de ‘Blokker’ toen 99 frank kostte – en er zat een microfoontje aan waarmee je je stem hoger en lager kon laten klinken. Dat microfoontje werd gekoppeld aan een ander apparaat in de studio en het maakte dat ik een stem had die niemand kon verstaan, maar die wel heel cyber klonk. En zo heb ik een jaar of 8 ‘Semtex Cyberradio’ gepresenteerd. Onverstaanbaar, maar wel bijzonder populair."

Zo klonk Semtex Cyberradio. Lees verder onder de Youtube-video.

En dat allemaal dankzij Front 242 dus. “Het is een van de beste electronicabands ter wereld, al heeft men dat in België niet altijd willen geloven.”

Egghunter

Er zijn veel Front 242 – nummers waar Janssen een boon voor heeft, maar als ie er eentje moet uitkiezen, gaat hij voor ‘Headhunter’. Omdat er zo’n mooi verhaal aan vasthangt. In de videoclip, die gemaakt werd door Anton Corbijn, zie je namelijk iemand met een reuzegroot ei rondlopen. Blijkbaar had Corbijn aan de telefoon ‘egghunter’ verstaan.

Lees verder onder de videoclip van ‘Headhunter’

Beluister het gesprek van Luc Janssen bij Ayco:

Lees ook: