Futures voorspellen bescheiden openingswinst op Europese beurzen

17 maart 2020
Archieffoto
De Aziatische beurzen zijn vanochtend beter dan verwacht begonnen, vertelt Erik Joly, hoofdeconoom bij de Nederlandse bankgroep ABN AMRO, in 'De Ochtend': "Er is een winst van 3 procent voor Japan. Ook Australië doet het niet slecht met 5 procent erbij."

Of dat vandaag ook voor de Europese beurzen zal gelden, valt nog af te wachten: "De voorspellingen liggen in de lijn van een bescheiden openingswinst, maar het is nog te vroeg om victorie te kraaien", vertelt Erik Joly. Optimisme is momenteel niet op zijn plaats: "Het coronavirus sijpelt door in alle sectoren van de economie, en de vervlochtenheid van die sectoren, bijvoorbeeld van de luchtvaart en het toerisme, zal zeker een impact hebben op lange termijn."

We gaan waarschijnlijk niet naar een economische depressie, wel naar een serieuze krimp

Economen spreken al langer over een recessie, maar stevenen we af op een economische depressie? "In China zat er drie maanden tussen de start van het virus en de heropstart van productielijnen. Dat is lang, het heeft zijn weerslag op de Chinese economie, maar het toont wel aan dat het virus bedwongen kan worden en dat we niet naar een depressie gaan, maar wel naar een serieuze krimp", voorspelt Joly. "Maar duurt het wereldwijd langer dan een paar maanden, dan zullen sommige bedrijven het niet redden, zoveel is zeker."

Beluister het gesprek met Erik Joly in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'