Ga eens met de collega’s in therapie

26 juni 2017
Psychologe Leslie Hodge stuurt jou en je collega's op daguitstap. Geen traditioneel stadsspel of een sportdag, wel samen op de sofa bij de therapeut.

‘A band is like a marriage without sex’, zei Richard Z. Kruspe van Rammstein onlangs in een interview op Studio Brussel. En daarom heeft de band een wekelijkse afspraak bij een psychiater.

Wat vertelt zo’n ruige metalband dan op de sofa? Pittige verhalen over groupies, drank en drugs? Of zijn het de dagelijkse problemen die de revue passeren? Waarschijnlijk een combinatie van beide.

Het wekelijkse bezoek zou volgens Rammstein de verstandhouding tussen de bandleden verbeteren en de groepsdynamiek gezond houden. M.a.w. anticiperen op problemen vermijdt heel wat miserie. Altijd efficiënt, die Duitsers.

Daar kunnen we hier nog iets van leren. Burn-outs, depressies, alcohol- en drugsproblemen: allemaal vermijdbaar als we op een gezondere manier zouden omgaan met problemen. En op tijd de stap zetten naar psychische hulpverlening, zonder eerst af te glijden naar afzondering, droefheid, wanhoop of destructie.

An office is like a marriage without sex

Niet alleen een band is ‘like a marriage without sex’. Op elke werkplek waar mensen dagelijks uren met elkaar doorbrengen kunnen de gemoederen al eens oplopen. Werk- en persoonlijke stress, botsende karakters, deadlines, ontslagen, zieken, … Goed gezien dus, die groepsessies van Rammstein

Mijn advies: ga met de hele werkvloer een dag per jaar in therapie. Praat over de groepsdynamiek, de collega’s, de bazen en je persoonlijke problemen. En verlaag zo de drempel om in contact te komen met psychische hulpverleners.

Het zou zoveel helpen als we problemen signaleren voor ze dramatische vormen aannemen. Psychische ziekten wegen steeds zwaarder op onze maatschappij. Dit is misschien eens een interessant tegenoffensief.

An office is like a marriage without sex. En dus volgen we ook samen relatietherapie. Logisch toch?