Ga na hoe druk het op de trein is met nieuwe app

9 september 2020
© Virginie Lefour (Belga)
De NMBS geeft via een nieuwe app voortaan mee aan reizigers hoe druk het op de trein is. Elke trein krijgt een kleurcode van groen tot rood. 'MoveSafe' is voorlopig een aparte applicatie, maar op termijn wordt die geïntegreerd in de bestaande app van de NMBS waarin je ook tickets kunt kopen.

Op het openbaar vervoer geldt intussen al lang een mondmaskerplicht. Sinds september rijden ook zo goed als alle piekuurtreinen opnieuw. De spoorwegen willen voorkomen dat er te volle treinen rijden, zodat iedereen voldoende afstand kan houden. Om reizigers te helpen om een rustigere trein te kiezen, gaat de NMBS de drukte voortaan meegeven in een nieuwe app.

MoveSafe is een applicatie voor de smartphone die met kleurencodes werkt van groen tot rood. Op een groene trein is nog veel plaats, een rode trein is volzet. De app zal ook meegeven of er enkel nog staanplaatsen beschikbaar zijn.

In de app kun je ook een route berekenen, maar voorlopig nog geen tickets kopen. Dat kan wel nog in de andere NMBS-app. Op termijn is het wel de bedoeling om alle functies samen in één app onder te brengen. Doordat ze nu de nieuwe functie snel wilden lanceren, was het volgens de NMBS nog niet mogelijk beide apps samen te voegen.

"We starten met de bekende gegevens, zoals bijvoorbeeld hoe druk het normaal op die trein is", zegt Dimitri Temmerman van de NMBS in 'De Tour Vandaag'. "Er is ook een taak voor de treinbegeleider die tijdens het traject van de trein nog aanpassingen kan doorvoeren. Als het nu plots drukker zou worden, kan hij dat toch aanpassen."

(lees verder onder de video)

Beluister het gesprek met Dimitri Temmerman (NMBS) in 'De Tour Vandaag' via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Tour Vandaag'