Raymonda Verdyck over heropening scholen: "Ongelofelijk moeilijke puzzel om te leggen"

25 april 2020
Het was een van de belangrijkste beslissingen gisteren op de Nationale Veiligheidsraad: de scholen mogen beperkt weer open vanaf maandag 18 mei. Op vrijdag 15 mei is er de mogelijkheid om al een dag te testen. Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs (GO) is blij dat er eindelijk duidelijkheid is, maar ziet ook meteen de grote uitdagingen.

"Ongelofelijk moeilijke puzzel om te leggen"

"Het wordt een ongelofelijk moeilijke puzzel om te leggen voor de organisatie van de scholen zelf. Afstand houden betekent dat sommige klassen ontdubbeld moeten worden, soms zelfs in drieën gedeeld. Dat vraagt niet alleen extra ruimte, maar ook extra mensen die les kunnen geven. Dat wil zeggen dat leerkrachten uit andere jaren ingezet worden, maar tegelijk moeten ook de aanlooplessen voor kinderen die nog niet naar school kunnen blijven doorgaan én moeten ook de kinderen opgevangen die nog geen les kunnen volgen, maar van wie de ouders wel al gaan werken. De puzzel is heel complex. We hebben nu de tijd om het allemaal te bekijken en in overleg af te spreken."

Sommige klassen moeten ontdubbeld worden, soms zelfs in drieën gedeeld. Dat vraagt extra ruimte én extra mensen. 

Ook de veiligheidsmaatregelen die gevraagd worden -afstand houden, extra hygiëne, mondmaskers voor personeel en kinderen vanaf 12 jaar- maken het niet eenvoudig. "Ik heb de instructies voor het dragen van mondmaskers bestudeerd, het is geen sinecure om dat op een goede manier te doen. Dat zal heel veel creativiteit vragen. Maar we leven in uitzonderlijke omstandigheden en ik heb al heel veel creativiteit bij onze leerkrachten gezien. We gaan hier onze schouders onder zetten en met oplossingen komen."

Ook zijn er leerkrachten en leerlingen die behoren tot risicogroepen, of die samenleven met mensen in risicogroepen. "We moeten puzzelen en zoeken naar oplossingen.

Gaan de andere leerjaren nog naar school kunnen dit schooljaar?

Vanaf 18 mei kunnen het 1e, 2e en 6e leerjaar in de lagere school en het 6e en 7e jaar in het secundair onderwijs weer naar school. Voor de andere leerjaren zijn er nog geen duidelijke vooruitzichten.

"Dat is koffiedik kijken", zegt Raymonda Verdyck, algemeen directeur van het gemeenschapsonderwijs (GO). "Laat het ons alleszins hopen. Het lesgeven is één component, maar laat ons ook het welbevinden niet uit het oog verliezen. Kinderen en jongeren zijn al lang afgesloten van hun leeftijdsgenoten, van hun familie. We moeten hen ook kunnen ondersteunen daarin. Leerkrachten krijgen in hun contacten nu al veel emoties mee van hun leerlingen."

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil zich daar nog niet over uitspreken. "Op 18 mei gaat een deel van de leerlingen weer naar school. Het is een beetje koffiedik kijken. Maar het is de betrachting om naar eind juni om zoveel mogelijk mensen toch volledige leerstof te hebben meegegeven."

Beluister het volledige gesprek met Raymonda Verdyck:

Lees ook: