Gaat Franciscus het celibaat afschaffen?

13 maart 2015

"Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam: Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Georgium Marium Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio qui sibi nomen imposuit Franciscum."

Zo werd precies twee jaar geleden vanop een balkon op het Sint Pietersplein de nieuwe paus voorgesteld. 

Sindsdien is er al een kleine bibliotheek volgeschreven over Paus Franciscus. De pontifex sierde de cover van zowat elk magazine van betekenis - tot Rolling Stone toe, Time koos hem tot Person of the Year 2013 en Forbes plaatste de paus afgelopen jaar op nummer vier in de lijst van machtige mensen.

Na uitspraken als ‘Een goed katholiek kweekt niet als de konijnen’, ‘Het Vaticaan lijdt aan spirituele alzheimer, mentale verstarring, schizofrenie en de ziekte van rivaliteit en ijdelheid' of 'Wie ben ik om homo's te veroordelen?’ kan je er niet meer omheen: deze paus is écht anders dan zijn voorgangers.

Hoe anders de kerk wordt tijdens dit pontificaat blijft voorlopig een open vraag. Al onthulde Franciscus een tijdje geleden aan zijn jeugdvriend Oscar Crespo zijn prioriteiten: het celibaat opheffen en gescheiden mensen die in zonde leven toegang verlenen tot de heilige communie.

Benieuwd hoe onze favoriete Vaticaankenner dat inschat.