Gaat Iran de Straat van Hormuz afsluiten?

14 december 2011

Het Iraanse ministerie voor Buitenlandse zaken ontkent, maar een lid van het Comité voor Nationale Veiligheid en Buitenlandse Politiek spreekt duidelijke taal: "Als de wereld deze regio onveilig wil maken, dan zullen wij de wereld onveilig maken. Iran zal alle zijn mogelijkheden en middelen benutten om haar gebieden te verdedigen, en het sluiten van de Straat van Hormuz is een van de opties."

 

Dit kaartje visualiseert wat Iran bijvoorbeeld onder 'bedreiging' zou kunnen verstaan. De rode sterretjes zijn Amerikaanse militaire bases.

 

Het Iraanse leger is trouwens al aan het oefenen. En vorige maand heeft de Iraanse Minister van Energie op Al Jazeera gezegd dat Teheran olie als politiek wapen zou inzetten in elk toekomstig conflict over zijn kernprogramma.

 

De Straat van Hormuz is een belangrijpe scheepvaartroute voor olie uit de Golf. Op zijn smalste punt (zie rode pijltjes op het plaatje) is de Straat van Hormuz amper 54 km breed. Elke dag passeren daar 15,5 miljoen vaten ruwe olie. Dat is 33% van het wereldwijde olietransport.

 

Een blokkade van de passage zal ongetwijfeld enorme consequenties hebben voor de oliebevoorrading, en dus voor de olieprijs.
Volgens experts zou een sluiting gedurende een maand leiden tot olieprijzen van 300 tot 500 dollar per vat.

 

De oudere fractie van de Nieuwe Feitenredactie orakelde alvast: "Remember 1973!"

 

 

Lees en beluister ook