Gaat onze smartphonebatterij binnenkort langer mee dankzij dit materiaal?

21 september 2017
Grafeen, een materiaal dat we ook in potloden vinden, kan ervoor zorgen dat onze smartphonebatterijen in de toekomst langer mee gaan. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Ben Van Duppen, één van de finalisten van de PhD Cup.

In zijn onderzoek ging Ben Van Duppen na hoe grafeen reageert op licht. Het materiaal is een onderdeel - een laagje om precies te zijn - van grafiet, de stof die we in potloden vinden. “Uit het onderzoek blijkt dat het materiaal een goede basis zou kunnen worden van een supersnelle en zuinigere lichttelefoon.”

Fibernet voor computers

In onze smartphone worden vandaag elektrische signalen doorgestuurd, maar als die signalen via licht worden doorgestuurd, kan dat op een veel zuinigere manier. “Denk aan het internet. Vandaag gebruiken we fibernet, dat is met laserlicht in plaats van elektrische signalen”, legt Van Duppen uit. 

Er wordt al sinds jaren negentig gezocht naar een toepassing om batterijen langer te laten meegaan.

“Er wordt al sinds jaren negentig gezocht naar een toepassing om batterijen langer te laten meegaan. Dan zou ook de smartphone sneller zijn en langer meegaan”, gaat hij verder. Maar dat onderzoek ging uit van een toepassing op basis van goud en zilver. “Dat liep een beetje vast. Wij toonden aan dat die problemen met grafeen van de baan zijn en de weg voor lichttelefoons en –computers open ligt.”

Pas in 2004 ontdekt

Grafeen is een heel dun materiaal, er wordt zelfs gezegd dat het tweedimensionaal is. “Eigenlijk is het een laagje grafiet, wat je in een potlood vindt”, verduidelijkt Van Duppen. “Het werd pas in 2004 ontdekt door wetenschappers in Manchester. Ze trokken met plakband een laagje van grafiet en ontdekten zo grafeen. In 2010 wonnen ze zo de Nobelprijs.” Het materiaal blijkt heel goed elektriciteit te kunnen geleiden omdat het licht goed kan vasthouden.

De onderzoekers trokken met plakband een laagje van grafiet en ontdekten zo grafeen. In 2010 wonnen ze daarmee de Nobelprijs.

Maar op onze lichttelefoons zullen we nog even moeten wachten. “Dit is basisonderzoek waarmee we aantoonden dat je de problemen die je met goud en zilver ondervindt, niet krijgt met grafeen”, aldus Van Duppen. Maar hij is positief: “het materiaal werd pas ontdekt in 2004 en het gaat ongelofelijk snel. Vandaag zijn er tienduizend wetenschappers mee bezig.”