Gaf jij vandaag ook een gifruiker?

14 februari 2018
Ook bloemen aan je geliefde gegeven vandaag? Mogelijk zaten ze vol gif.

Milieuorganisatie Greenpeace deed onlangs een steekproef. Ze kochten een aantal bloemboeketten en troffen er vervolgens 43 soorten gif in aan, waaronder ook verboden bestrijdingsmiddelen.

Leander De Vos, bio-ingenieur aan de KU Leuven, is niet verbaasd over deze feiten, al lijkt het cijfer 43 hem wel heel hoog te zijn. Maar mogelijk zaten er boeketten uit Afrika bij, en daar zijn de normen over gifgebruik anders, zegt hij in Nieuwe Feiten.

Het gebeurt trouwens vaak dat er bloemen, bijvoorbeeld rozen, vanuit Afrika naar ons land getransporteerd worden. “Men heeft er een beter klimaat dan wij. Ze kunnen bijvoorbeeld in open lucht produceren, terwijl wij kassen nodig hebben.”

“We hebben heel weinig zicht op de producten die daar gebruikt worden” zegt De Vos. Het is zelfs zo dat de lijst van erkende middelen die in Nederland en België mogen gebruikt worden, van elkaar verschillen. Wat ze wel gemeenschappelijk hebben: men hoopt dankzij dit gebruik “de vaasleeftijd” van de snijbloemen te verhogen.

Zijn die middelen gevaarlijk? Verspreidt dat gif zich in ons huis? “Zo’n vaart zal het wel niet lopen. De hele giftige producten zijn sowieso uit de handel genomen ” besluit De Vos “Tenzij je van een boeket bloemen soep gaat koken.”

Lees ook:

Radio 1 Select