Game of Soils

15 juni 2019

Het succes van beschavingen hangt niet zozeer af van het talent van hun leiders en legers, maar vooral van de kwaliteit van de landbouwers en de bodem. Als je een groot leger wil, moet je zorgen dat je veel soldaten eten kan geven en daarvoor heb je grond nodig. Veel en vruchtbaar. Met de juiste landbouwgrond kan je de wereld veroveren, zegt professor Karen Vancampenhout van de KU Leuven.

Nu moeten we wel toegeven: professor Vancampenhout is bodemkundige. Ze is dus enigszins bevooroordeeld als het over grond gaat. Ze onderzoekt overal ter wereld bodems en wat die met een samenleving doen.

“Het heeft lang geduurd voor we het door hadden, maar in Afrika bijvoorbeeld, kan je met meststof niks aanvangen. Dat werkt daar niet. Je moet dat anders aanpakken” Professor Vancampenhout is het soort onderzoeker dat met verrassende inzichten komt. Ideaal dus voor Interne Keuken. 

Zaterdag zit ze aan onze keukentafel. We gaan proberen om geen mopjes te maken met grondig, grond van waarheid, grond van de zaak, gegrond, doorgronden, aan de grond zitten, tot op de bodem uitzoeken en aardig.