Garnalen straks onbetaalbaar?

6 juni 2017
Wie straks tomaat-garnaal bestelt op restaurant, zal daarvoor diep in zijn buidel moeten tasten. Er worden weinig Belgische grijze garnalen gevangen en dus is de prijs navenant. Reden tot paniek? Garnaalvisser Willy Versluys uit Oostende denkt van niet. "Het seizoen is nog niet gestart. En het gebeurt nog dat het ene jaar slechter is dan het andere. Soms moeten consumenten wat geduld hebben."

Vandaag betaal je tot 100 euro voor een kilo gepelde garnalen. En dat is toch wel bijzonder duur. “Alles heeft te maken met vraag en aanbod”, meent garnaalvisser Willy Versluys. “In het voorjaar zijn garnalen doorgaans zeldzamer. En toch wil iedereen nu al garnalen kunnen eten”.

Veel hangt ook af van de natuur en de weersomstandigheden. Het is nu een tijdlang warmer geweest en dat heeft ook zijn impact op het zeewater. Er is meer vis zoals wijting en dus schakelen (garnaal)vissers ook sneller over naar vis zoals wijting, stelt Versluys vast. Er komen minder garnalen op de markt en dus worden ze duurder.

Met de opwarming van de aarde, heeft dit wellicht niet veel te maken, volgens de inschatting van Versluys. “Soms moeten we ook gewoon geduld hebben. Het garnalenseizoen begint meestal pas rond eind augustus. En plots kan het ook snel gaan. Dat hangt van de natuur en het weer af. Als de garnaal ‘uitspringt’ kan je binnen de veertien dagen grote hoeveelheden vangen”.

Even geduld hebben, dus. Want garnalen zijn een natuur- en seizoensgebonden product. “Wie niet kan wachten en toch niet te diep in de buidel wil tasten, beperkt zich dezer dagen best tot ongepelde garnalen in kleine hoeveelheden”, aldus de Oostendse garnaalvisser.