Gasthuis/gevangenis

15 juni 2019
Als je in Kongo je ziekenhuisrekening niet betaalt, moet je blijven. Het hospitaal wordt je gevangenis, tot je schuld is afgelost.

Carl Theunis, reporter bij Vranckx, was in Kongo en hoorde via via het verhaal van een pas bevallen vrouw die met haar baby opgesloten zat in het ziekenhuis omdat ze de rekening niet kon betalen. Er waren complicaties opgetreden bij de bevalling, en de kosten waren hoog opgelopen, veel hoger dan de 30 euro die een standaardbevalling in Kinshassa kost.

Ze bleek geen alleenstaand geval. Patiënten gevangenhouden blijkt standaardprocedure. Ziekenhuisdirecties zeggen dat ze niet anders kunnen, de middelen zijn zeer beperkt, als de facturen niet worden betaald dreigt het faillissement. Op de foto ziet u het klassement onbetaalde rekeningen van het Bondeko-ziekenhuis. De helft van de mensen betaalt niet.

Grâce Mbongi probeert de gevangen vrouwen vrij te krijgen en ijvert voor betaalbaar bevallen. Het portret dat Carl Theunis van haar en van de gevangen vrouwne maakte, is te zien op Canvas.