Gatlin is niet het probleem maar de zondebok

6 augustus 2017
Gatlin is niet het probleem maar de zondebok
Atleet Pieter-Jan Hannes had de 1500 meter moeten lopen op het WK maar moet door een zware operatie in februari zijn pijlen op het EK van volgend jaar richten. Hij volgt het WK uiteraard op de voet en gaf in De Ochtend zijn visie op de gebeurtenissen in Londen.

Met een derde plaats stelde Usain Bolt gisteren teleur op het WK. “Voor de grootste, misschien wel de allergrootste allertijden, is niets minder goed dan goud. Het zat er wel aan te komen. Zijn voorsprong op de concurrentie werd kleiner en kleiner. Het is wel moedig dat hij dit nog heeft willen doen, hij had kunnen stoppen op zijn hoogtepunt. ’t Is misschien de wedstrijd te veel geweest", zegt Hannes.

Met Bolt verliest de atletiek een grote persoonlijkheid. Een opvolger ziet Hannes niet meteen.

Bolt heeft het klaargespeeld om heel de wereld naar atletiek te doen kijken. Bolt kon show geven én het afmaken.


Wereldkampioen met grijze haren

De nieuwe wereldkampioen Gatlin werd getrakteerd op boegeroep. “Het is niet sportief maar ik vind het wel goed dat het publiek, dat in Groot-Brittannië wel redelijk wordt aangestuurd door de media, een signaal geeft."

Volgens Hannes is Gatlin niet het probleem maar de zondebok van de problemen in de atletiek en hebben de autoriteiten de deur voor het gebruik van doping veel te ver laten openstaan.

Gatlin is het schoolvoorbeeld van de langetermijneffecten van doping.

Hannes meent dat Gatlin ook nu nog voordelen van zijn vroeger dopinggebruik geniet. “Wanneer hebben we nog eens een wereldkampioen gezien met grijze haren? Die steroïden en groeihormonen hebben nog wel degelijk een effect op lange termijn, dat is wetenschappelijk ook bewezen."

Thiam is de allergrootste


Dat hier en daar tweets verschenen over de 49 punten achterstand van Thiam viel bij Hannes in slechte aarde. “Nafi is de grootste sportvrouw die er wereldwijd is, misschien wel over alle sporten heen. Ze staat misschien wel 49 punten achter op haar persoonlijk record, maar dat is dus tegelijkertijd één van de beste prestaties allertijden. Thiam is koelbloedig genoeg om het nu af te maken.”


De jongen uit de sloppenwijk

Volgens Hannes focust de media te veel op de cijfers en te weinig op de verhalen achter de atleten. “De Zuid-Afrikaanse verspringer Luvo Manyonga heeft ook een drugsverleden, niet omdat hij doping heeft gebruikt maar omdat hij in zijn jeugd crystel meth heeft gebruikt. Door zijn succes is de jongen uit de sloppenwijk nel geld beginnen verdienen. Toen hij zich blesseerde, kon hij zijn familie niet meer onderhouden. Door zijn faillissement greep hij opnieuw naar de drugs, wat hem een schorsing opleverde.

Eén fantastische sprong maakte van een drugsverslaafde een wereldkampioen.