"Gebrek aan killer kan verschil maken tussen PO I en II voor Anderlecht"

11 januari 2021
© VRT
Antwerp, Genk, Charleroi én Anderlecht gingen onderuit op de eerste speeldag van het nieuwe jaar en dus werd Club Brugge nog maar eens de winnaar van het weekend. "De anderen waren zeker goed genoeg om te winnen, maar verloren wel. Dát is het verschil met Club", stelt voetbaljournalist Peter Vandenbempt vast.

Antwerp was onherkenbaar slap

Antwerp ging zwaar onderuit tegen een heel goed KV Mechelen, dat eindelijk eens loon naar werken heeft gekregen. Maar de nederlaag van Antwerp was wat mij betreft wel de kwalijkste van alle ploegen bovenin. Vooral door de manier waarop.

Het was een onherkenbare slap elftal, geen spirit of drive, geen agressiviteit - wat onder Bölöni en Leko toch het handelsmerk was geworden. Ook voetballend was het slap en zelfs een beetje vreemd dat ze ondanks de afwezigheid van Mbokani toch maar lange ballen bleven sturen op die kleine gelegenheidsspits Miyoshi. Dat was niet bepaald de beste optie, denk ik.

In doel heeft die Iraniër Beiranvand iedereen ongerust gemaakt met een weifelend optreden. Hij leest het spel niet zo goed, heeft vaak de verkeerde timing bij het uitkomen. Technisch is hij ook niet geweldig. Bepaald zorgwekkend.

Ik denk dat we toch eens moeten navragen wat Marc Wilmots, ex-bondscoach van Iran, bedoelde toen hij zei dat die Beiranvand eigenlijk in het rijtje met Courtois en Mignolet thuishoort. Dat hebben wij tot op heden niet gezien.

Het was natuurlijk zeer kwalijk dat Antwerp een reeks spelers moest missen, omdat ze tegen de regels van de club in toch naar het buitenland zijn geweest en dus in quarantaine moesten, zoals Mbokani, Ampomah, Mbenza en Hongla. Benavente was er wel bij, maar die had dan weer niet getraind.

Ik vind dat een stuitend gebrek aan professionalisme, aan respect voor de club die je betaalt in deze zeer moeilijke coronatijden en geen respect voor je ploegmaats, die dat wel hebben gedaan. Misschien daarom dat er zo weinig zin in leken te hebben in Mechelen.

In elk geval is het geen leuke start voor de nieuwe coach Frank Vercauteren, die vandaag, denk ik, uit quarantaine mag. En dan moet hij al meteen zorgen dat er toch geen probleempje ontstaat binnen zijn groep.

Scoringsprobleem kan heel seizoen aanslepen bij Anderlecht

Anderlecht leed opnieuw puntenverlies in de slotfase. Je merkt dat Vincent Kompany het er langs de lijn elke keer moeilijker en moeilijker mee heeft. Zijn frustratie groeit elke keer, nu al 7 keer in de laatste 10 minuten. Dat heeft 12 punten gekost.

Af en toe was het ook wel terecht, maar met de helft van de punten erbij stond Anderlecht nu, met hetzelfde geleverde spel, gewoon comfortabel tweede in het spoor van Club Brugge.

Anderlecht haalde in Leuven echt wel een goed niveau. Zeker na de rust was het duidelijk baas. Het had meer dan genoeg mogelijkheden, maar er zit geen echte killer in de selectie. Iedereen kijkt naar Nmecha en die doet het uitstekend, ook gisteren was hij echt wel goed. Maar ja, een dodelijk efficiënte killer genre Onuachu of Dost nu bij Club Brugge is hij eigenlijk ook niet.

Paars-wit worstelt al het hele seizoen met het probleem dat het zijn overwicht niet kan omzetten in een paar doelpunten en dus met een comfortabele voorsprong het slot van de wedstrijd kan ingaan. Dat zou wel eens een heel seizoen kunnen aanslepen. Want wie van de huidige selectie gaat ineens een torinstinct ontwikkelen? En net zoals Club een scorende spits als Dost halen, kan het ook niet, want het geld is op. Het is dus best mogelijk dat dat finaal het verschil zal maken tussen Play-off I of II voor Anderlecht.

Onbegrijpelijk zwak Club Brugge na de rust

Door het verlies van Antwerp, Anderlecht, Charleroi en ook Genk is Club Brugge toch weer de winnaar van het weekend. Het was wel nipt, omdat Club - net als Genk overigens in Kortrijk - twee totaal verschillende gezichten toonde.

Voor de rust was Club heel gretig en dominant en toonde het al die kwaliteiten die het intrinsiek zonder concurrentie de beste ploeg van het land maakt. De Ketelaere was ook goed als vervanger van Vanaken en gaf een mooie assist voor de nieuwe spits Bas Dost, die al meteen zijn eerste goal maakte. Beter kan niet.

Bij de rust leek de vraag enkel hoeveel doelpunten Club Brugge er nog zou bijmaken. Maar het was in de tweede helft onbegrijpelijk zwak van Club. Dat was zeker de verdienste van een sterk STVV, want Peter Maes had een goeie omzetting gemaakt.

Maar dan nog: geen balvastheid meer voorin, individuele spelers die verdwenen uit de wedstrijd, balverlies, grote ruimtes,... Het was zeer vreemd dat de leider nog wat geluk en een sterke doelman Mignolet nodig had om te winnen.

Dat is dan het verschil met die achtervolgers: die waren zeker goed genoeg om te winnen, maar die verloren uiteindelijk wel.

Geen rood voor De Ridder: de mensen begrijpen dat niet

Nog één opvallend moment in de wedstrijd tussen STVV en Club Brugge. Steve De Ridder maakte exact dezelfde overtreding als Hans Vanaken op de vorige speeldag tegen Eupen, maar hij kreeg nu geen rode kaart.

Dat leidt natuurlijk begrijpelijk tot onbegrip bij Club Brugge, want op die zittingen en ook in beroep hebben de bondsprocureur en de mensen van de Geschillencommissie nog eens uitgelegd waarom Vanaken wel degelijk een rode kaart verdient.

En kijk: 1 speeldag verder zien we hetzelfde gebeuren, overigens ook een beetje bij Dompé van Zulte Waregem. En dat wordt dan weer niet bestraft. De mensen begrijpen dat niet. Benieuwd of Frank De Bleeckere er vanavond in Extra Time weer een reden voor zal hebben.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lijst van artikels

Lijst van artikels