"Gebuisd worden op mijn ingangsexamen toneel was een enorme ontgoocheling"

12 november 2015
Ondanks de drukte om zijn boek, de film van FC De Kampioenen of zijn acteerlessen aan de K3'tjes, haalt Jacques Vermeire het overlijden van Dora van der Groen uit het nieuws. Hij ontmoette haar eenmaal, in de jury van zijn ingangsexamen acteren. Ze buisde hem.

Op zijn dertigste besloot Jacques Vermeire om beroepsacteur te worden. Hij had net zijn job opgegeven, en ging ingangsexamen doen in drie conservatoria, in Brussel, Gent en Antwerpen: 

Dat was voor de grootste acteurs, waar ik enorme bewondering voor had. En die hebben mij allemaal gebuisd. Dat was een enorme ontgoocheling.

Ook Dora van der Groen zat in een jury, en was niet overtuigd van de kunsten van Jacques Vermeire: "Ik had 'De meeuw' van Tsjechov voorbereid, en dat was niet in orde. Ik speelde het stuk heel ernstig, maar dat is niet mijn core bussiness. In het leven ben ik ernstig, maar op een podium kan ik dat niet."

Toch weet iedereen nu wie Jacques Vermeire is. Hij werd na zijn mislukte audities opgevangen door het Mechels Miniatuur Teater, waar hij naar eigen zeggen zijn vak heeft geleerd. Hij blijft bescheiden:

Ik ben een acteur, maar geen gróót acteur. Ik kan een typetje neerzetten, ben een performer, maar geen all-rounder. Ik ben niet Jan Decleir, ik kan niet alles aan.

Boze gevoelens voor van der Groen of andere juryleden zijn er dus zeker niet langs de kant van Vermeire. Met sommigen werkte hij zelfs nadien nog samen. Zoals bijvoorbeeld Chris Boni, in "Meester, hij begint weer":

 

Radio 1 Select