Gedaan met affakkelen?

5 mei 2015

Hebt u zich wel eens afgevraagd waarom olieraffinaderijen een forse waakvlam bovenaan de schoorsteen laten branden? Dat lijkt niet alleen een enorme verspilling van energie, maar ook een regelrechte aanslag op het klimaat en de leefomgeving.

Dat procédé heet 'affakkelen' en is heel courante bij oliewinning en -raffinage. De gassen die daarbij vrijkomen zijn weliswaar perfect te gebruiken als energiebron, maar ze worden veelal gewoon in brand gestoken.

Bij raffinage gebeurt dat in de regel uit veiligheidsoverwegingen. Bij oliewinning is het opvangen, opslaan en distribueren van het 'geassocieerde' gas onvoldoende winstgevend.

Om u een idee te geven van de omvang van die praktijk: volgens cijfers van de Wereldbank wordt jaarlijks zo'n 150 miljard kubieke meter gas afgefakkeld. Dat is 30 procent van het gasverbruik van Europa, of 75 procent van de gasexport van Rusland.

Of nog: Het gas dat jaarlijks in Afrika wordt afgefakkeld vertegenwoordigt de helft van het energieverbruik van het continent.

En last but nut least: door affakkeling wordt jaarlijks 400 miljoen ton CO2 uitgestoten.

Op initiatief van de Wereldbank en de VN hebben een aantal olieproducerende landen en oliebedrijven - samen goed voor 40 procent van het afgefakkelde gas - een protocol ondertekend waarin ze beloven om tegen 2030 komaf te maken met die praktijk.

Waarom moet dat nog 15 jaar duren? En heeft zo'n protocol wel zin, als pakweg de VS en Nigeria niét meedoen?

Radio 1 Select