Gedaan met die banaan?

2 december 2015

Alarmerend nieuws: in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS staat dat de banaan met uitsterven wordt bedreigd. Of toch de Cavendish, een van de duizenden bananensoorten die wereld rijk is. Maar het gaat wel om dé export-banaan. De soort die wij westerlingen voor 99 procent consumeren. 

De cavendish-banaan wordt belaagd door de 'Tropical Race 4'. Dat is een bodemschimmel die flink wat plantages in Taiwan, Indonesië en Maleisië heeft vernietigd, en die nu ook is aangetroffen in Pakistan, Libanon, Jordanië, Oman, Mozambique en Queensland (NO-Australië).

Die Cavendish is trouwens al de vervanger van de 'Gros Michel' die in de jaren '50 vernietigd is door de Tropical Race1-schimmel.

Het belang van bananen kan moeilijk worden overschat. De banaan is de belangrijkste vrucht ter wereld, en na rijst, tarwe en mais het belangrijkste voedingsgewas.

Wat weinig mensen weten is dat ons land een van de grootste bananenexporteurs ter wereld is, en dat het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt van de KU Leuven 's werelds grootste genenbank van bananen herbergt.

Zou daar een opvolger voor de Cavendish tussen zitten? Laten we de vraag stellen aan een wetenschapper die een methode ontwikkelde waarmee bananen-dna eeuwen kan worden bewaard .