"Gedichten doen iets met mensen. Door ze in de stad aanwezig te maken, worden ze deel van de stad"

26 augustus 2016
"Vroeger dacht ik dat gedichten iets was dat tussen karton zit en dat maar weinig lezers wakker maakt, maar door de gedichten in de stad aanwezig te maken wordt het een deel van de stad.", aldus dichter Bart Moeyaert in De Zomer van 2016.

"Ik ben trots op de stadsgedichten in Antwerpen", zegt dichter Bart Moeyaert. "Maar sinds ik stadsdichter áf ben, ben ik ervan overtuigd dat gedichten 'iets' doen met mensen. Door gedichten in de stad aanwezig te maken wordt het een deel van de stad. Dat is logisch, maar dat wil zeggen dat wie, bijvoorbeeld, op de bus staat te wachten, kan proberen om nog een regel te begrijpen van wat er geschreven staat. En op die manier wordt poëzie een stuk van de mensen."

"Sinds ik stadsdichter áf ben, ben ik ervan overtuigd dat gedichten iets doen met de mensen."
Bart Moeyaert

Altijd Stadsdichter

"Ik word nog vaak aangesproken over de stadsgedichten in Antwerpen", zegt dichter Bart Moeyaert "Sommige mensen verwijzen naar toen ik stadsdichter was, sommige mensen verwijzen naar de gedichten die in de stad aanwezig zijn en vaak is dat het gedicht 'Binnen' in de Permeke-bibliotheek. Dan zijn ze blij dat 'het gezegd wordt', hoe armoede ons parten kan spelen."

"Er wordt ook vaak verwezen naar het gedicht 'Ons geheugen' in het stadsarchief van Antwerpen. Dan zeggen ze dat we ons geheugen niet aan dichters moeten overlaten - want die maken er toch maar een potje van - maar dat we de dingen moeten vasthouden die echt gebeurd zijn, want die leveren ons veel op."

Bart Moeyaert schreef als stadsdichter van Antwerpen (2006-2007) achttien gedichten. 'Dirigent' is te lezen op een muur in de Vlaamse Opera (Frankrijklei), het gedicht 'Binnen' in de Permeke-bibliotheek (De Coninckplein) en 'Ons geheugen' is dus te lezen in het FelixArchief (Oude Leeuwenrui).