Geduld, Californië

15 juli 2016
© Getty
"De ontroering die dit programma teweeg brengt zijn als nagels over een schoolbord, ze gaan door merg en been. De maakster heeft zich niet laten leiden door conventies, maar heeft op eigen wijze een filmische documentaire gemaakt waarbij zij het risico aandurfde dat de luisteraar afhaakt, maar het pakt hier positief uit. Dit programma verdient een eerste prijs." Dat schreef de jury van de NTR Radioprijs vorig jaar.
De NTR is een Nederlandse publieke omroep. De maakster heet Maud Mullier en 'dit programma' is ‘Geduld, Californië’, het eindwerk dat ze vorig jaar maakte aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Toen Maud de opdracht kreeg om een radiodocumentaire te maken, wist ze vrijwel meteen dat ze iets over haar broer Bram wou maken, en over zijn fascinatie voor Walt Disney.
 
Het is een hele tijd geleden dat collega Annelies Moons nog te horen was op de radio. Maar ze is terug. Gesterkt en gelouterd, en minstens zo bezield als voor haar burn-out. De afgelopen maanden heeft Annelies heel intens geluisterd naar Amerkaanse podcasts als Beautiful/Anonymous, Serial en This American Life. En ook naar 'Gevoelige Mensen' haar favoriete hoorspel. Zwaar maar niet deprimerend, zonder happy end en toch hoopgevend.
 
Het is een joekel van een cliché, maar na een seizoen Nieuwe Feiten mag Lieven Vandenhaute zijn vakantie welverdiend noemen. Dat wil niet zeggen dat de strijk niet moet gebeuren. Gelukkig ziet Lieven niet op tegen een berg ongestreken wasgoed want met zijn favoriete podcast in de oren verdwijnt die hoop eens zo gezwind.
Vorig jaar deed hij zes zomerse zondagen de deur van zijn culturele schatkamer open. We zetten Lievens Wunderkammer graag terug in het uitstalraam.