"Geef bedrijven een beloning als ze het werk voor hun werknemers werkbaar en wendbaar maken"

26 september 2016
“Geef bedrijven een beloning als ze het werk voor hun werknemers werkbaar en wendbaar maken. Dat kan bijvoorbeeld door hen een korting op de socialezekerheidsbijdrage te geven” stelde de Groep van 10 voor. Onze luisteraars zijn helemaal akkoord. Maar wat vindt het beleid hiervan?

“Het is zeker een interessant en sympathiek idee” zegt Koen Van den Heuvel van CD&V. “Het is trouwens al eens onderzocht: Groen heeft het idee enkele weken geleden al gelanceerd. Maar na wat onderzoek blijkt dat het niet evident is. Want hoe kan je dat meten bijvoorbeeld? En niet elke job leent zicht even makkelijk tot wendbaar, werkbaar werk.”

“Het verbaast me niet dat luisteraars hier een prioriteit van maken”, zegt Kristof Calvo (Groen). “Werkbaar werk is een belangrijk deel van een samenleving in evenwicht”. Daarom ook dat Groen er al een punt van maakte. Hij besluit:

Laten we eerst naar de principes kijken, en dan pas naar de praktische bezwaren.

“We mogen niet te zeer de indruk wekken dat we dat moeten afdwingen” is de mening van Peter De Roover (N-VA). “Het streven naar werkbaar werk mag het streven naar werkbaar werk niet onmogelijk maken.” De Roover is het principe wel genegen, maar weet niet of het voor elk bedrijf wel mogelijk is.

Bekijk hier het volledige debat: