"Geef Dries Van Langenhove een joodse advocaat"

11 september 2018
Comedian Bas Birker woont ondertussen al zeven jaar in Antwerpen, maar er gaat geen dag voorbij of iemand wijst hem op zijn land van oorsprong. Probeer maar als Nederlander vriendelijk een fooi te geven zonder een mop terug te krijgen over gierige Hollanders. Dries Van Langenhove toonde vorige week dat er mensen zijn bij wie het verder moet gaan dan een mopje. En speciaal voor Dries heeft Bas nu een geniaal plan opgesteld.

Lieve landgenoten,

Ondanks dat ik al jaren in Vlaanderen woon, spreek ik nog altijd met een accentje. En wie spreekt met een buitenlandse tongval, is dagelijks het slachtoffer van, al dan niet kwetsende of grappig bedoelde, discriminatie. Vaak voorafgegaan door de zinsnede ‘ik zen ginne racist, mor’. Of, wanneer geconfronteerd met hun ongelijk, ‘ja, maar er zijn natuurlijk ook goeie bij.’ Er is nog geen dag gepasseerd zonder dat iemand me aan mijn status van allochtoon heeft herinnerd. Toen ik laatst een caférekening van 17 euro met een briefje van 20 betaalde en zei dat dat zo goed was, antwoordde de garçon met, ‘amai, da’s veel drinkgeld. Voor een Hollander.’

Nederlanders moeten een dikke huid hebben. Zolang België en Nederland buurlanden blijven, zal er altijd een soort van gezonde concurrentie zijn. En het is ook niet alsof de Nederlanders nu erg veel hebben gedaan voor de Belgen. Afgezien van demonstreren hoe je een autostrade wel aan zou moeten leggen.

Hoe anders is dat voor Turken, Italianen en Marokkanen die naar België kwamen om het werk te doen dat hier niemand wilde doen. Sterker nog, dat doen ze nog steeds. Zelfs op afstand. Neem nu noordzeegarnalen. Die worden voornamelijk gevangen in Nederland en voornamelijk opgegeten in België. Maar tussendoor maken de diertjes een reis van 5000 kilometer om gepeld te worden in Marokko. Hier is dat te duur. Ik vind het een intens grappige gedachte dat elke keer dat een rechtgeaarde racist in de lage landen de nationale roze trots uit de noordzee eet, die wel eerst door de handen is gegaan van een hardwerkende Marokkaanse vrouw.

Dezelfde gedachtegang drong zich gisteren op toen ik las dat Dries Van L., de oprichter van Schild en Vrienden, geld zoekt om zijn advocaten te betalen. Ik had al het idee dat het vooral schild en weinig vrienden was en dat vermoeden bleek juist. Ik denk dat we hier als land een kans krijgen die we niet kunnen laten liggen. De kans om een degoutant mannetje een levensles te leren. En anders toch eens goed te lachen. Ik ga dan ook de spreektijd die ik heb gekregen van het linkse bastion dat de leugenachtige media is gebruiken om u te vragen geen geld te geven.

Tegelijkertijd vraag ik elke advocaat met een Joodse, Arabische of Afrikaanse achtergond om aan te bieden de belangen van Dries Van L. pro deo te behartigen. Zonder centjes moet hij wel. Zijn gezicht gaat onbetaalbaar zijn en met een beetje mazzel gaat hij vrijuit. Dan rest de Filip De Winter van de Aldi niks anders dan die ene zin uit te spreken waar alle racisten van walgen: "Ja, maar er zijn natuurlijk ook goeie bij."

Beluister het middagjournaal:

Lees ook: