Geef Ignaz Semmelweis de Nobelprijs Geneeskunde

3 maart 2017
Semmelweis, de man die dokters hun handen leerde wassen

Ja, ja, we weten wat u gaat zeggen. Dat hij daarvoor te vroeg gestorven is. In 1865, toen Alfred Nobel nog maar net de dynamiet had uitgevonden. De eerste Nobelprijs dateert van 1901 en je kan hem alleen winnen als je nog leeft. Pech dus voor dokter Semmelweis.

Maar dat is niet eerlijk, vinden wij, want Ingnaz Semmelweis is de ontdekker van een werkelijk revolutionaire medische techniek die wij vandaag kennen als ‘handen wassen’. In zijn tijd waren dokters daar vies van. Ze vonden dat beneden hun stand. Wie wast er nu zijn handen? Het gevolg was dat massa’s mensen stierven van allerhande vieze infecties. Vooral in ziekenhuizen.

Niemand begreep wat er aan de hand was. Ook Ignaz Semmelweis niet. Men wist nog niet dat er zoiets bestond als bacteriën. Maar hij ontdekte wel dat als je je handen wast voor je een patiënt begint te bepotelen, de sterftecijfers spectaculair daalden. Vooral bij bevallingen.

Een standbeeld voor dokter Semmelweis, zou je denken. Maar het grootste probleem was: niemand geloofde hem. Hij werd door zijn collega's uitgelachen en weggepest en stierf uiteindelijk op 47-jarige leeftijd, als gevolg van een infectie opgelopen in een psychiatrische kliniek. Wellicht nadat hij door de bewakers was afgeranseld. 

Een tragisch verhaal dus. Iemand zou daar eens een toneelstuk over moeten maken. In Kortrijk hebben ze dat gedaan. Bij Theater Antigone. Met Bruno Vanden Broecke in de hoofdrol.

Flor Declercq schreef de tekst en zit zaterdag bij ons aan de keukentafel. Nadat hij eerst proper zijn handen heeft gewassen.