"Geef leerkrachten die extra inspanningen doen een beter loon"

1 september 2015
"Maak gebruik van flexibele verloning om leraren te overtuigen om voor minder gemakkelijke klassen te staan. Of gebruik flexibele verloningen om leraren voor bepaalde taken te motiveren." Dat is het opvallende pleidooi van Dirk Van Damme (OESO). Hij deed het uit de doeken in De Ochtend.

 

 

Dirk Van Damme is onderwijsspecialist bij de OESO. Hij is ervan overtuigd dat een flexibele verloning van leerkrachten een aantal problemen in het onderwijs kan oplossen. Zo zouden leerkrachten kunnen gemotiveerd worden om in moeilijkere regio's te gaan werken (denk aan de 'Brusselbonus' die nu trouwens niet meer bestaat).

Voor alle duidelijkheid: hij heeft het niet over premies of bonussen na een evaluatie.

Van Damme ging over het idee in debat met Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs. Boeve is niet te vinden voor het idee.

Ook pedagoog Pedro De Bruyckere is geen voorstander: "Je verbetert je onderwijs niet door goede leerkrachten meer te betalen"

 

Voor wie denkt dat merit pay in onderwijs met bonussen voor 'goede' leraren een goed idee is, check http://t.co/VRsa07VSxH #hautekiet

— Pedro De Bruyckere (@thebandb) 1 september 2015

 

REAGEER

Sta jij achter het idee van een meer flexibele verloning voor leerkrachten? Is dat haalbaar?

Welke extra inspanningen zijn een extra verloning waard? Waar trek je de grens?

 

Foto © Getty Images