“Geef nooit je ongelijk toe. Beken nooit schuld.”

1 februari 2020

"Verdedig je nooit. Excuseer je nooit. Ga altijd in de aanval." Die raad kreeg de jonge Donald Trump van de New Yorkse advocaat Roy Cohn. Trump werd vervolgd werd voor racisme omdat hij weigerde aan zwarten te verhuren. Cohn leerde hem hoe je door vals te spelen toch kan winnen. Hij werd zijn grote voorbeeld.

Peter Van den Begin speelt Roy Cohn in ‘Angels in America’, een legendarisch theaterstuk over lust in tijden van aids, dezer dagen te zien in het Toneelhuis. Cohn was homo. Iedereen wist dat, maar niemand zei het luidop. Hij bleef zijn leven lang krampachtig in de kast. Toen hij in in 1986 stierf aan de gevolgen van aids, bleef tot op het laatste moment volhouden dat hij leverkanker had.

Ironisch genoeg begon hij zijn carrière aan de zijde van de gevreesde senator Joseph McCarthy, met wie hij een publieke kruistocht voerde tegen communisten én homo’s. Hij verzamelde in zijn slaapkamer ook beeldjes van kikkers. Doch dit terzijde. Een complex figuur, quoi.

Marc Reynebeau schreef in het programmaboekje van Het Toneelhuis over Roy Cohn. Hij zit zaterdag aan onze keukentafel. Dan moeten we het ook nog over de maffia hebben. En Reagan. En Ethel Rosenberg. En zonnebankbruin. 

 

Beluister het volledige gesprek :