Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

“Geef Noord-Korea een kans”

zo 3 sep. - 8:44

“Noord-Korea heeft nooit de kans gekregen om zich te integreren in de internationale gemeenschap”, zegt professor Internationale Politiek Tom Sauer. “Kim Jong-un wordt te veel als ‘Noord-Koreaanse Hitler’ afgebeeld. Ook met vijanden moeten we aan tafel zitten: met vrienden moet men niet onderhandelen.”
"Ja, het is een bedreiging. Maar het gaat om ‘maar’ de zesde test van een kernwapenstaat."

In zijn nieuwe boek 'De strijd voor vrede en hoe we die kunnen winnen' weerlegt Tom Sauer, professor Internationale Politiek aan de Universiteit van Antwerpen, de populaire opinie dat het slecht gaat met de wereld. “Er gaan veel meer zaken goed dan minder goed.”

“Door de focus op conflict in de internationale politiek krijgen we schrik. Er bestaat een soort subjectief onveiligheidsgevoel bij de Belgische bevolking. Het doel van mijn boek is om te duiden dat die bedreigingen gedeeltelijk opgeklopt worden. Sommige experts spreken van een mogelijke Derde Wereldoorlog, maar dat is niet zo slim. Bedreigingen komen niet uit de lucht vallen en vaak gaat het om minder grote bedreigingen dan we denken.”

Waterstofbom

“Dat Noord-Korea een test gedaan heeft met een waterstofbom, een bom die 10 tot 100 of zelfs 1000 keer krachtiger is dan een rudimentaire atoombom, is uiteraard geen goede ontwikkeling. Elke test is een gevaar op zich.”

“Maar we moeten naar het grote plaatje kijken. Het gaat om ‘maar’ de zesde test van een kernwapenstaat. Dat is niks in vergelijking met Amerika, dat wel al duizend testen gedaan heeft. Er is dus dreiging, maar er wordt te veel gefocust op Noord-Korea.”

Inclusie

In zijn boek legt Sauer uit dat veel conflict ontstaat doordat mensen zich genegeerd voelen. “Mijn hypothese is dat de strijd voor vrede enkel gewonnen kan worden als men tegen uitsluiting vecht, tegen discriminatie, tegen vernedering. De bedoeling is om aan inclusie te werken, om toch met al die actoren te gaan praten.”

“Voor Noord-Korea is diplomatie de enige mogelijkheid. Economische sancties kunnen we niet meer stellen, daarvoor is het ‘too little too late’. Een militaire aanval is ook uitgesloten, aangezien Noord-Korea zijn arsenaal gericht heeft op Seoel – en het heeft net heel duidelijk gemaakt dat het nucleaire wapens heeft."

"Kim Jong-un zal zijn kernarsenaal niet meteen afbouwen. Dat zal pas de laatste stap zijn voor Noord-Korea, want het voelt zich fundamenteel bedreigd door de rest van de internationale gemeenschap. Dan rest er maar een oplossing: de strijdende partijen moeten aan tafel komen en de diplomatie zijn werk laten doen.”

'De vijand'

“In onze media wordt Kim Jong-Un, net als bijvoorbeeld Poetin of de Taliban, te veel afgebeeld als ‘de vijand’ of ‘Hitler’. Dat is geen goede zaak. Wij moeten die humaniseren, om uiteindelijk ook met die vijanden aan tafel te gaan zitten. Want met vrienden moet men niet onderhandelen.”

Met vrienden moet men niet onderhandelen

“Als ik de hypothese uit mijn boek toepas op Noord-Korea, zou ik het land tenminste een kans geven om zich te integreren in die internationale gemeenschap. Wie weet dat zelfs Kim Jong-un dat ook zal willen."

"Vandaag duwen we Noord-Korea in een hoek. Door sancties, door bedreigingen, door provocaties, door grootschalige militaire oefeningen van Zuid-Korea en Amerika. De hypothese dat Noord-Korea interesse zou hebben om opgenomen te worden in de internationale gemeenschap, kan zo niet eens getest worden.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet