"Geef vandaag een knuffel of high five aan iemand uit een jeugdbeweging"

21 oktober 2016
Het is vandaag Dag van de jeugdbeweging, en daarom wil Scouts-leidster Margo Geleyn alle collega-leiders van de verschillende jeugdbewegingen in de bloemetjes zetten.

"De kans is groot dat u vandaag een bende overenthousiaste jongeren in uniform tegenkomt. Het is weer dag van de jeugdbeweging!"

"En mag ik vragen dat u ze vriendelijk toeknikt, een high five geeft of misschien zelfs een dikke knuffel? Want al die leiding verdient wel een bedankje."

Deze jongeren steken ongelooflijk veel tijd en energie in de scouts, de Chiro, KSA of KLJ. Het is véél meer dan wat spelletjes spelen.

"Met hun creativiteit, belangeloos engagement en grenzeloze inzet zijn jeugdbewegingen in veel steden de ruggengraat van het sociale weefsel."

"En door dit alles gratis te doen, blijft de kostprijs van een jaar jeugdbeweging heel laag. Zo kan iedereen die het financieel wat moeilijker heeft ook gewoon meespelen."

"Een eetfestijn voor 500 man organiseren? Een nieuwsbrief schrijven? Vrijwilligers motiveren? Een lokaal kuisen? Koken voor 100 man? Subsidies aanvragen? Of kinderen een onvergetelijk kamp bezorgen? Wie een paar jaar in leiding heeft gestaan kan het allemaal op zijn CV zetten."

"Want de waarden, tradities, het respect en de teamspirit die zijn voor ’t leven, alsof er élke dag een uniform onder je kleren schuilgaat."