"Geef werknemers af en toe wat 'vlindertijd'"

21 september 2016
'Geef mensen tussen pakweg 35 en 50 jaar de kans om opnieuw te gaan studeren of zich te herscholen met behoud van een inkomen.' Dat is een aanbeveling van de Groep van 10 die nadacht over wendbaar werk. "Dat is een nuttige aanbeveling", zegt Ans De Vos van de Antwerp Management School. "1 op de 3 werknemers vindt zijn werk niet meer zinvol. Opleiding zou dat kunnen tegengaan."

"Een carrièrewending blijft nog altijd een uitzondering", zegt Ans De Vos. "Er zijn veel mensen die erover denken en die het graag willen, maar het niet doen."

Uit recent onderzoek rond zinvol werken blijkt dat 1 op de 3 werknemers zijn werk niet meer zinvol vindt. Dat heeft te maken met een gebrek aan perspectief.

Mentaliteitswijziging

"We zijn te lang groot geworden met een organisatiecontext die te weinig nadenkt over carrièreplanning. 70% van de bedrijven geeft aan dat het normaal is dat mensen lang hetzelfde werk doen. Amper 10% van de bedrijven zegt dat zijn werknemers soms intern of extern een stage kunnen doen. De mentaliteit moet wijzigen bij werkgevers en werknemers", zegt De Vos.

Ik pleit voor 'vlindertijd'. Laat mensen gedurende korte tijd een of meerdere andere jobs doen.
Ans De Vos

Ans De Vos besluit: "Als je mensen zelf de puzzelstukken laat samenleggen, bijvoorbeeld op teamniveau, dan is wendbaar werk echt wel mogelijk".