Geen akkoord over geluidsnormen: Vlaanderen zal nieuw belangenconflict inroepen

20 februari 2017
Er is opnieuw geen akkoord gevonden in het dossier rond de Brusselse geluidsnormen. De verschillende regeringen van ons land zaten vanochtend samen in het Overlegcomité, maar tot een oplossing kwam het niet. Vlaanderen zal dus een nieuw belangenconflict inroepen, maar dat kan volgens Brussel niet.

De betrokken ministers van het Brussels, Vlaams en Waals Gewest zaten gisteren al eens samen met federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) om te bekijken wat de mogelijkheden zijn in het dossier rond de strenge Brusselse geluidsnormen. Brussel legde opnieuw het plan van donderdag op tafel en dat werd - eveneens opnieuw - afgeketst door Vlaanderen. Vrij snel werd een einde gemaakt aan de vergadering.

Veel verwachtingen waren er dus niet vanochtend, net voor de aanvang van het Overlegcomité, waar de verschillende regeringsleiders en de bevoegde ministers werden verwacht. 

Geen akkoord

Nog geen uur na de start van het overleg gingen de verschillende politici alweer uiteen. "Er is geen akkoord", zei minister Bellot, die in de loop van de dag wel nog overleg zal hebben met zijn gewestcollega's. 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet bepaald optimistisch. "De komende uren gaan we een nieuw belangenconflict inroepen", zegt hij.

Het eerste belangenconflict kwam er eind vorig jaar al, toen de Brusselse regering besliste dat vanaf 1 januari een nultolerantie zou gelden voor vliegtuigen die de geluidsnormen overschrijden. Omdat dat eerste belangenconflict morgen afloopt, zal de Vlaamse regering naar alle waarschijnlijk vandaag met een nieuw komen. Op die manier wordt alles weer zestig dagen bevroren.

Juridisch probleem?

Maar dat kan niet, zegt Brussel. Een regio kan namelijk niet twee keer een belangenconflict inroepen tegen eenzelfde wet. Vlaanderen benadrukt dat hier geen probleem is, aangezien er deze keer geen belangenconflict wordt ingeroepen tegen de beslissing van vorig jaar, maar wel tegen een wet uit 1999 waarin de strengere normen worden bepaald.

Brussel is niet overtuigd en beweert dat je geen belangenconflict kan indienen voor zo'n oude wet. Kan wel, zeggen de juristen langs Vlaamse kant.